Полски генерал предложи Калининград да се завземе от Русия

Полски генерал предложи Калининград да се завземе от Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.03.2022
  • Сподели:

Полската държава очевидно продължава да сънува, че е велика, нещо повече — да мечтае да е империя.

Властта в републиката максимално съдейства за разпространението на тези химери сред населението, повтаряйки тезата за някаква «избраност» на полския народ.

 

Полски генерал предложи Калининград да се завземе от Русия

 

 

На този етап ръководството на Полша с широк размах разпространява великополския шовинизъм и антируските настроения, от обществото се носят нездрави гласове и призиви към агресивни действия срещу Русия.

 

Този път «се отличи» полският генерал Валдемар Скшипчак, бивш командир на полските сухопътни войски. Без изобщо да навлиза в подробности и без да си прави труда да аргументира гледната си точка, той призова за буквално отнемане на Калининград от Русия. Разбира се, той има предвид „връщането“ на руския ексклав с помощта на военна сила. Според Скшипчак цялата Калининградска област е територия на Полша, така че този „болезнен исторически въпрос“ трябва да бъде „повдигнат“.

 

Военният не е доволен от така наличния обем в страната на антируска реторика и стига по-далеч.

 

Той твърди, че споменатите територии са под „руска окупация“ от 1945 г. И също, че регионът няма военно или друго значение за Руската федерация.

 

«Не е ли време да напомним за проблема с Калининград? Тази земя според мен е част от полската историческа територия. Поляците имат право да твърдят, че тази територия е окупарана от Русия», заяви генералът.

 

Позицията и мирогледът (както и необяснимата смелост) на военния като личност и гражданин без съмнение са повлияни от общата русофобска истерия, напомпана от ръководството на републиката. Всичко това се прави умишлено и с конкретна цел.

 

Целта е да се създаде одобрение на евентуалната опасна авантюра, която Варшава ще предприеме в Украйна. Така чрез темата за Калининград се отклонява вниманието — елементарен трик за прикриване на истинските намерения по отношение на западноукраинските земи.

 

Генералът като човек, предлагащ агресия, е много удобен за управляващата партия на Полша. Скшипчак, макар и да не представлява целия полски народ, определено не представлява и правителството.

 

А и официална Варшава винаги ще може да се оправдае, че не правителството призовава за завземане на целия субект на Руската федерация, а някакъв си „цивилен“, който може да понесе теоретична отговорност като частно лице.

 

Но намекът беше насочен към Москва публично — Полша има много претенции и чака момента, в който Руската федерация ще демонстрира слабост.

 

За щастие това никога няма да се случи.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа