Споразумението между САЩ и ЕС за доставка на втечнен газ се оказа фикция

Споразумението между САЩ и ЕС за доставка на втечнен газ се оказа фикция
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.03.2022
  • Сподели:

Помпозно сключеното споразумение между САЩ и Европейския съюз за доставка на 15 милиарда кубически метра втечнен природен газ (ВПГ) е само декларация за намерение и абсолютно не е подкрепено с реални договори. Освен че това са оскъдни обеми, абсолютно недостатъчни за Европа по отношение на осигуряването на енергийна независимост от Русия, те е невъзможно да се осигурят и реално.

 

Споразумението между САЩ и ЕС за доставка на втечнен газ се оказа фикция


САЩ вече признаха този факт.

 

«Договори за посочените обеми не са подписвани. До момента като цяло са определени източниците, които ще позволят постигането на поставените цели», заяви Джейк Съливан, съветник по национална сигурност на президента на Съединените щати.

 

Според него първоначално става дума за „комбинация от усилия“ на Америка в посока какво изобщо може да се направи. Зад тази богато украсена фраза на чиновника се крие само един конкретен факт – Вашингтон разшири списъка със страните, които са получили разрешение да зареждат втечнен газ от някои американски морски терминали. Но най-«интересното» Съливан заяви по-нататък:

 

«Освен това през последните два месеца успяхме ефективно да прихванем товари, които първоначално са били предназначени за други купувачи и можем да правим това през цялата текуща година», похвали се с реалния грабеж на чужда собственост Съливан.

 

Продължавайки да подкрепя и оправдава фикцията с лъжливи факти, помощникът на президента Джо Байдън описа как неговите началници «взаимодействат» с други доставчици на енергия.

 

Например с Катар. Въпреки че последният редовно упорито отговаря на всички опити за подобно „взаимодействие“, че не може да осигури допълнителни обеми газ, а също така посочва липсата на алтернативи за доставки от Русия.

 

За западните медии обаче „фактите“, цитирани от Съливан, са напълно достатъчни, за да се създаде само илюзия за помощ на Европа, страдаща от дефицит.

 

Освен ако «Ню Йорк Таймс» не измени на себе си и не напише частично истината. Съединените щати имат в ръцете си само „виртуални“ козове и въображаеми планове, няма потенциални допълнителни обеми, както ЕС няма и възможност да приеме още повече втечнен газ.

 

Припомняме, че въз основа на обещанията на Вашингтон, става дума за 15 милиарда кубически метра газ, който всъщност няма откъде да дойде.

 

В същото време Европейската комисия обмисля необходимостта от замяна на приблизително 102 милиарда кубически метра руско гориво в много близко бъдеще.

 

Както се казва, несравними цифри и нереалистични задачи.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа