В Донбас скоро може да има референдум за присъединяване към Русия

В Донбас скоро може да има референдум за присъединяване към Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.03.2022
  • Сподели:

Сенаторът от Красноярския край Андрей Клишас коментира, че Луганската и Донецката народни републики имат пълното право да вземат решение за влизане в състава на Руската федерация

 

 

Самопровъзгласилата се Луганска народна република в Източна Украйна може да организира скоро референдум за присъединяване към Русия. Това съобщи днес лидерът на ЛНР Леонид Пасечник, цитиран от местна медия, предават Ройтерс и БТА.

"Мисля, че в близко бъдеще ще бъде произведен референдум на територията на републиката", каза Пасечник. "Народът ще упражни висшето си конституционно право и ще изрази мнението си по въпроса за присъединяването към Руската федерация".

Русия призна на 21 февруари т.нар. Луганска народна република и Донецка народна република за независими държави и нареди започването на "мироопазваща операция" в региона. Това бе прелюдия към нахлуването на 24 февруари на руски войски в Украйна с мотива, че защитават тези сепаратистки територии, отбеляза Франс прес.

Луганск и Донецк се откъснаха от контрола на Киев през 2014 година, заедно с присъединяването на Крим към РФ.

А сенаторът от Красноярския край Андрей Клишас коментира, че Луганската и Донецката народни републики имат пълното право да вземат решение за влизане в състава на Руската федерация.

На журналистически въпрос как Москва би реагирала на евентуален референдум в Донбас, Клишас напомни, че Москва вече е признала суверенитета на БНР и ДНР.

"Органите на властта на тези републики имат пълното право да вземат решения в съответствия с конституциите им", заяви Клишас.

Междувременно шефът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов обяви, че Русия се опитва да разцепи Украйна на две и да създаде регион, контролиран от Москва, след като не успя да завладее цялата страна.

"Всъщност това е опит да бъдат създадени Северна и Южна Корея", посочи в изявление Буданов и добави, че украинците скоро ще започнат партизанска война в окупираните от Русия територии.

 

 

Станете почитател на Класа