Путин: До 31 март да ми бъде докладвано за промяната на валутните плащания за руски газ в рубли!

Путин: До 31 март да ми бъде докладвано за промяната на валутните плащания за руски газ в рубли!
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.03.2022
  • Сподели:

"Правителството на Руската федерация, заедно с Централната банка на Русия и публичното акционерно дружество "Газпром", трябва да предприемат набор от мерки за промяна на валутата", се казва в съобщението на пресслужбата на Кремъл

 

 

Руският президент Владимир Путин чака до 31 март доклад от Кабинета на министрите, Централната банка на Русия и компанията "Газпром" за промяна на валутата на плащане в рубли за доставки на руски газ за т.нар. "неприятелски" страни.

 

Това се посочва в списъка с инструкции на държавния глава след среща с членове на правителството, публикуван в понеделник на сайта на Кремъл, предават ТАСС и БНР.

"Правителството на Руската федерация, заедно с Централната банка на Русия и публичното акционерно дружество "Газпром", трябва да предприемат набор от мерки за промяна на валутата на плащане в руски рубли за доставките на природен газ за страните от Европейския съюз и други страни, които са въвели ограничителни мерки срещу граждани на Руската федерация и руски юридически лица", се отбелязва в прессъобщението.

Президентът ще очаква доклад по неговите инструкции до 31 март и след това на ежемесечна база. Премиерът Михаил Мишустин, ръководителят на Централната банка Елвира Набиулина и ръководителят на "Газпром" Алексей Милър са назначени за отговорни за изпълнението.

В същото време правителството трябва да одобри директива за изменение на съществуващите договори на "Газпром" за доставки на газ по отношение на промяната на валутата на плащане към компанията в руски рубли. Според списъка с инструкции това се изисква "при запазване на установените с договорите обеми, цени и ценови принципи" в срок до 31 март.

Освен това Централната банка, заедно с Кабинета на министрите, трябва да осигури възможността за извършване на плащания по договори за руски газ, преобразувани в плащане за доставки в рубли, включително закупуване на руски рубли от купувачи на енергия на вътрешния валутен пазар. Срокът за изпълнение на тази заповед също е определен до 31 март.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия разработва методи за приемане на плащания на руския износ на газ в рубли и посочи, че ще бъде вземе своевременно решения, ако европейските страни откажат да плащат в руската валута, съобщава Ройтерс.

Според Песков ще има ясна рамка за извършване на такива плащания.

Лидерите на ЕС не успяха в петък да постигнат съгласие за краткосрочно решение на кризата на енергийния пазар, изострена от действията на Русия в Украйна. Нямаше обща позиция и по искането на Русия от миналата седмица, че "неприятелските" държава трябва да използват рубли, за да плащат за внасяния от тях руски газ, напомня Ройтерс.

Вчера върховният представител на Европейския съюз Жозеп Борел обяви готовността на ЕС да намали своята газова и петролна зависимост от Москва, като добави, че блокът ще може напълно да се откаже от руския газ в рамките на 2 години.

 
 

 

Станете почитател на Класа