Възмущение от проруски митинг в Берлин

Възмущение от проруски митинг в Берлин
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    07.04.2022
  • Сподели:

Митинг в Берлин, който беше организиран, за да привлече вниманието към нарастващата враждебност към руснаците в Германия, но включваше демонстранти подкрепящи инвазията в Украйна, предизвика остри критики от политици и дипломати.


Около 900 протестиращи и авто кортеж с 400 МПС участваха в демонстрацията в неделя, която завърши със събиране на Олимпийския стадион. Автомобилите бяха драпирани с руския флаг, а един носеше символа „Z", който означава солидарност с руската война. Съобщава се, че участниците са пели патриотични руски песни.


Кристиан Фрайер, автомобилен механик, идентифициран като организатор, показа слогана „Ще бъдем ли следващите?" Той сравни виктимизирането на руснаците в Германия след избухването на войната с преследването на евреи от нацистите и каза, че участниците са ядосани от това, което той нарече пропаганда за инвазията, разпространявана в германските училища.


Фрайер, който живее в Германия от 2001 г., след като се е преместил от Русия, каза, че основната му цел е била да привлече вниманието към нарастващата враждебност, проявявана към руснаци или хора от руски произход в Берлин. Той каза пред вестник Bild, че е бил изненадан от голямата активност.


„Очаквах да се появят около 30 коли. Все още съм в шок, че толкова много дойдоха. Аз съм 100% против войната, както и всички, с които демонстрирам, но германците не разбират гнева на много руснаци", каза той.


Посланикът на Украйна в Германия Андрий Мелник каза, че е ужасен, че демонстрацията, която очевидно е била предварително регистрирана в полицията, е имала нейната защита, и е била разрешена, особено в ден, когато са разкрити зверства срещу цивилни в град Буча.


Сенатът на Берлин изрази загриженост относно предстоящите чувствителни годишнини, като края на Втората световна война на 8-9 май, което според тях руските националисти може да се опитат да използват.


Торстен Акман, държавният секретар на вътрешното министерство на Берлин, каза, че все още няма регистрирани демонстрации за тези дати в полицията и "следим много внимателно нещата".


Един демонстрант беше отстранен от протеста заради показването на символа „Z" за инвазия, който е забранен на обществени места в три германски провинции, включително в Берлин. Контрадемонстрация, която имаше за цел да блокира кортежа, беше възпрепятствана от полицията, тъй като не беше регистрирана от властите. Участниците в нея сега са изправени пред съдебни дела.

Станете почитател на Класа