Новите санкции на САЩ включват забрана за инвестиции в Русия

Новите санкции на САЩ включват забрана за инвестиции в Русия
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    07.04.2022
  • Сподели:

Допълнителните санкции на САЩ ще включват, наред с други неща, забрана за инвестиции в Русия и ще бъдат предназначени да отслабят ключовите инструменти на руското правителство, каза прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.


„Това ще включва забрана за всички нови инвестиции в Русия, засилени санкции срещу финансови институции и държавни предприятия в Русия и санкции срещу руски правителствени служители и членове на техните семейства. Тези мерки ще влошат ключови инструменти на руската държавна власт", каза тя.


Вашингтон очаква „санкциите да наложат остра и незабавна икономическа вреда на Русия".


Съединените щати се опитват да поставят Русия в ситуация, в която ще трябва да избира между неизпълнение по кредитите или източване на оставащите си валутни резерви, каза Псаки.


„Целта е да ги принудим да направят избор", каза тя, когато беше попитана дали целта на САЩ на този етап е да предизвикат суверенен фалит в Русия. „Русия няма неограничени ресурси – особено сега, като се имат предвид осакатяващите санкции, които въведохме – и те ще бъдат принудени да избират между източване на оставащите ценни доларови резерви или неизпълнение".


На въпроса дали Белият дом има някаква оценка за това кога може да се очаква неизпълнение, тя отговори: „Нямам оценка за това. Зависи отчасти от това какви решения вземат. "

Станете почитател на Класа