Музеят Прадо създаде палитра аромати за картината на Брьогел

Музеят Прадо създаде палитра аромати за картината на Брьогел
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    08.04.2022
  • Сподели:

Италианският кардинал от 17-ти век Федерико Боромео бил толкова впечатлен от работата на Ян Брьогел, че писал на художника, заявявайки, че усеща миризмата на самата пролет в малките венчелистчета и листа, които цъфтят под четката на фламандския майстор.


Четиристотин години по-късно тези с по-малко обонятелно въображение могат да се отправят към музея Прадо в Мадрид, за да напълнят ноздрите си с ароматите, които проникват в картината на Брьогел от 1617-1618 г. „Сетивото обоняние".


За целта музеят привлякъл услугите на куратори, изследователи и парфюмерийната къща Puig, за да пресъздадат ароматите на 10 от многото нещя, които показва красивата градина, в която изобилстват растения и цветя, пауни се разхождат и морски свинчета си правят пикник. Брьогел предоставил флората и фауната, докато Питър Пол Рубенс допринесъл за алегоричните фигури.


Вдъхновен от опияняващата му визуализация, Алехандро Вергара, ръководителят на фламандската живопис в Prado, родил идеята миналото лято. „Водих различни разговори с приятели и колеги преди около година и ни хрумна идеята да се съсредоточим върху обонянието и да накараме парфюмерист да поработи върху картината, да идентифицира какво има в нея и да създаде 10 аромата", каза Вергара.


След като изследователите идентифицирали 80-те различни растителни и цветни вида в картината, Грегорио Сола, старши парфюмерист на Puig, се заел да пресъздаде някои от техните аромати.


Плодовете на неговия труд могат да бъдат усетени от четирите дифузора, които се намират зала 83 на Prado, доставяйки внимателно калибрираните си парфюми при докосването на екрана. Освен жасмин, роза, нар, смокиня, портокалов цвят, нарцис, букет от роза, жасмин и карамфил, има ирис и детски ръкавици с аромат на кехлибар.


Парфюмите са базирани на най-висококачествени натурални есенции, включително ириса, който е два пъти по-скъп от златото поради дългия, бавен и сложен процес на извличане.


Според Вергара иновативната изложба има за цел да запознае посетителите с миниатюрния свят на Брьогел и с ароматите на миналите векове.


„Нашата обонятелна памет е по-силна от нашата зрителна или слухова памет: като споменът за парфюма на майка ни, за първата ни целувка, за първата ни кола или за първия ден в училище с миризмата на нови моливи и бои. Всички ние имаме своя собствена обонятелна памет и идеята на тази изложба е картината на Брьогел да остави своя собствен обонятелен отпечатък върху всички нас", каза той.

Станете почитател на Класа