Пактът АУКУС ще разработва хиперзвукови оръжия

Пактът  АУКУС ще разработва хиперзвукови оръжия
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    08.04.2022
  • Сподели:

Великобритания ще работи със САЩ и Австралия за разработването на хиперзвукови оръжия с ядрена способност, след като Русия използва смъртоносните високоскоростни ракети при въздушни удари миналия месец по време на войната в Украйна.


Военното споразумение – подкрепено от Джо Байдън, Борис Джонсън и австралийския премиер Скот Морисън – е нов елемент в пакта Аукус, първоначално обявен миналата есен за предоставяне на подводници с ядрена мощност на Канбера.


Изявление на тримата лидери обяви по-нататъшно разширяване на споразумението, описано като „ново тристранно сътрудничество за хиперзвукови и противохиперзвукови" оръжия, част от нарастващата милитаризация след руската инвазия.


Китай тества своя собствена версия на оръжията и лидерите на Aukus се стремят да представят единен фронт срещу Пекин и Москва. „Нашата способност да определяме тяхното използване и да противодействаме на тяхното използване ще бъде важна част от поддържането на стабилност в целия свят", каза британски служител.


САЩ изпробваха тихомълком своята собствена хиперзвукова ракета миналия месец, въпреки че пазиха подробностите в тайна в продължение на две седмици от страх да не се противопоставят на Русия и вече си сътрудничат с Австралия. Споразумението означава, че Великобритания вече е ангажирана за първи път.


Хиперзвуковите ракети – независимо дали са ядрени или не – летят с поне пет пъти по-висока от скоростта на звука, по-бързо от конвенционалните крилати ракети. Те са проектирани да бъдат маневрени, което им позволява на теория да избягват конвенционалната противоракетна отбрана.


Въпреки това, не е ясно дали те носят някаква истинска военна полза, а критиците казват, че тяхното развитие допринася за задълбочаващо се международно превъоръжаване в отговор на кризата в Украйна.


Байдън каза миналия месец, че Русия е използвала своята хиперзвукова ракета "Кинжал" срещу украински цели, описвайки я като "последващо оръжие, което е почти невъзможно да бъде спряно". Русия каза, че ги е използвала два пъти срещу цели близо до Николаев и другаде в западната част на Украйна.


Служители на Пентагона оцениха, че хиперзвуковите оръжия ще добавят 21,5 милиарда долара (16,4 милиарда британски лири) към бюджета на флота и 7 милиарда долара към армията през следващите години, въпреки че оценките са предварителни, тъй като технологията сега се появява. Британски източници обаче заявиха, че Обединеното кралство не се е ангажирало да купува никакви хиперзвукови оръжия и е ангажирано само във фазата на проучване и развитие, преди да реши как да продължи.

Станете почитател на Класа