Армения и Азербайджан започват мирни преговори

Армения и Азербайджан започват мирни преговори
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    08.04.2022
  • Сподели:

Тристранна среща между министър-председателя на Република Армения Никол Пашинян, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и президента на Република Азербайджан Илхам Алиев се състоя в Брюксел, съобщиха от пресслужбата на арменското правителство в четвъртък.


Премиерът на Армения и президентът на Азербайджан възложиха на външните министри да започнат подготовка за мирните преговори между двете страни, допълват от пресслужбата.


„Въз основа на резултатите от срещата беше постигнато споразумение за създаване на двустранна комисия за определяне на границата между Армения и Азербайджан до края на април, предвидена в споразумението, постигнато в Сочи на 26 ноември 2021 г., която ще бъде упълномощена да се занимава с с въпроси на сигурността и стабилността по границата", се казва в изявлението.


По време на срещата Пашинян се спря на ситуацията и хуманитарните проблеми в "Арцах", причинени от последните действия на азербайджанските военни части.


„Бяха обсъдени въпроси, свързани с изпълнението на тристранните изявления от 9 ноември 2020 г., 11 януари и 26 ноември 2021 г., както и договореностите, постигнати на тристранната среща в Брюксел на 14 декември", съобщиха от пресслужбата на арменското правителство.


На 26 март руското министерство на отбраната съобщи, че азербайджанските войски са влезли в зоната на отговорност на руската мироопазваща мисия в Нагорни Карабах. В неделя вечерта руското министерство на отбраната съобщи, че Азербайджан е изтеглил войските си от село Фарух, известно още като Парух, в Нагорни Карабах.


Подновените сблъсъци между Азербайджан и Армения избухнаха на 27 септември 2020 г., като в спорния регион Нагорни Карабах забушуваха интензивни битки. На 9 ноември 2020 г. руският президент Владимир Путин, президентът на Азербайджан Илхам Алиев и арменският премиер Никол Пашинян подписаха съвместно изявление за пълно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах, считано от 10 ноември. Според изявлението азербайджанската и арменската страна ще поддържат позициите, които са заемали и след това арменските сили ще предадат контрола над определени области на Азербайджан. Освен това руски миротворци бяха разположени по линията на контакт и в коридора Лачин, който свързва Нагорни Карабах с Армения.

Станете почитател на Класа