Богатството на бизнес партньорите на Абрамович

Богатството на бизнес партньорите на Абрамович
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    08.04.2022
  • Сподели:

Джесика Елгот, Роб Дейвис, The Guardian

Документи, получени от Guardian, описват разгръщащата се бизнес империя, контролирана от руските милиардери Александър Абрамов и Александър Фролов, бизнес партньори на Роман Абрамович.


Бизнес партньорите, заедно с Абрамович, притежават комбиниран дял от 29% в руския производител на стомана и коксуващи се въглища Евраз. Въпреки че не е директно под санкциите на Обединеното кралство, Evraz е посочен в тези срещу Абрамович и акциите му са блокирани. Нито Абрамов, нито Фролов са били обект на санкции в Обединеното кралство, ЕС или САЩ.
Двамата бяха посочени и в „списъка на Путин" с 210 видни руснаци, публикуван от Министерството на финансите на САЩ през 2018 г. Абрамов, Фролов и Евраз не отговориха на искания за коментар.


Абрамов, стоманен барон, който основа Евраз и наблюдаваше листването му на Лондонската фондова борса през 2005 г., беше награден с руската награда за благотворителност през 2017 г. Той беше сниман с Владимир Путин и руския министър на отбраната Сергей Шойгу на церемонията по награждаването.


В известието си за санкции правителството твърди, че Абрамович ефективно контролира Evraz и че компанията е доставяла стоки и услуги на руското правителство и руските военни, които биха могли да допринесат за инвазията в Украйна. Евраз отрече, че стоманата му е била използвана за изграждането на руски танкове и заяви, че Абрамович не е имал „ефективен контрол над компанията". Въпреки това през 2012 г. тя подписа петгодишна сделка за доставка на железопътни колела и метал на УралВагонЗавод, руска компания, която е най-големият производител на бойни танкове в света. Той произвежда Т-72 и Т-90, които днес са на въоръжение в Украйна.


Уебсайтът на компанията може да се похвали с участието си в проекти, включително луксозни къщи в Кенсингтън и Найтсбридж в Лондон, портфолио от престижни пъбове в столицата на Обединеното кралство, студентски жилища във Флоренция, Италия, и ферма за бадеми в Португалия.


Заедно Абрамов и Фролов имат изключително портфолио, включващо множество инвестиции в Обединеното кралство. Документите, получени от Guardian, показват, че инвестициите на само двамата в имоти в Обединеното кралство възлизат на повече от £100 милиона. Общо инвестициите включват:


Уест Кайкос, карибски остров, предвиден да бъде развит като луксозен курортен остров.
Отхвърлено предложение за преустройство на църквата All Souls близо до BBC в Мерилебън, Лондон, за да включва офис пространство.
Пазарът Shepherd's Bush в Лондон, чрез инвестиция в компания, целяща да придобие мажоритарен дял.
Офис пространства в Лондон, Лестър и Глазгоу.
Голф игрище в Прага с къщи, хотел и спа център.
Земя и частично построен хотел в Миконос, заедно с оперативен партньор.
Офис на Clifford Street, един от най-престижните адреси на Мейфеър в Лондон.
Заведението за LGBTQ Black Cap в Камдън, северен Лондон. Двамата помогнаха за финансиране закупуването на кръчмата през 2010 г., според Transparency International, сделка, последвана от продължителна битка с активисти заради планове за преустройството й в апартаменти.


Абрамов и Фролов контролират глобалната си мрежа от инвестиции чрез Vollin Holdings Ltd – юридическо лице, базирано на Британските Вирджински острови, данъчен рай и юрисдикция за финансова тайна.


Инвестициите на Vollin, които са на стойност над 500 милиона евро, от своя страна се управляват от базираната в Mayfair Kew Capital LLP, която е основана след листването на Evraz на FTSE.


След като беше добавен в списъка със санкции на Обединеното кралство, активите на Абрамович бяха замразени, което означава, че той не може да продаде дела си в Evraz. Той купи 41% дял за £1,6 милиарда през 2006 г. от Абрамов и Фролов. Оттогава размерът на дела му намаля до 29%, но бе на стойност £2,5 милиарда в началото на годината, преди войната в Украйна да предизвика срив на цената на акциите на Евраз.

Станете почитател на Класа