Унгария обмисля да плаща в рубли за доставките на газ от Русия

Унгария обмисля да плаща в рубли за доставките на газ от Русия
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    08.04.2022
  • Сподели:

Унгария работи по техническо решение на въпроса за заплащането на руските газови доставки в рубли, каза в сряда унгарският министър на външните работи и външноикономическите отношения Петер Сиярто.


Отговаряйки на въпрос за плащането на газ в рубли, унгарският външен министър каза, че страната му „ще трябва да изпълни първото си задължение за плащане към Газпром в края на май и се разработва техническото решение".


Сиярто също даде да се разбере, че Унгария ще вземе решение по въпроса за плащането на руските газови доставки в контакти с Москва и не възнамерява да следва примера на други страни или да се поддава на натиска от ръководството на ЕС.


През септември 2021 г. Унгария подписа два дългосрочни договора с Газпром за доставка на общо 4,5 милиарда кубически метра гориво годишно по тръбопроводи през Сърбия и Австрия, заобикаляйки Украйна. Споразумението е за 15 години и може да бъде преразгледано 10 години след прилагането му.


Руският президент Владимир Путин поиска преместване на плащанията за доставките на газ за недружествени страни към рубли, заявявайки, че Москва ще откаже да приеме плащания по такива договори в други валути, включително в долари и евро, като възложи на правителството да даде на Газпром инструкция за изменение на настоящите договори. На 31 март Путин подписа указ за правилата за търговия с газ с неприятелски държави, който предвижда нова система за плащане по договорите.

Станете почитател на Класа