Наш експерт каза кога Путин може да ускори мирните преговори

Наш експерт каза кога Путин може да ускори мирните преговори
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.04.2022
  • Сподели:

 

В обстановка на война има ограничения. Завоюването на цяла Украйна и на столицата Киев е невъзможно. Една офанзива в Донбас е много по-лесна. Руските части могат по-лесно да се снабдяват. Това заяви политологът Димитър Бечев във видеовръзка в студиото на bTV. 

 

Той припомни, че 2/3 от региона на Донбас са все още под контрол на Украйна.

“В условията на един конфликт дипломацията и бойните действия вървят ръка с ръка. Ако Русия не успее да завладее Донбас, това ще даде тласък на преговорите”, подчерта Бечев. 

 

По думите му, когато политическото ръководство се намесва в плана на военните, това никога не е добре: “Ако генералите са професионалисти, те трябва да кажат на Путин, че графикът на бойните действия трябва да е функция на обстановката на терен, а не на плановете на Кремъл”

 

Според него изключването на Русия от съюзи има по-скоро символично действие.

 

Сега трябва да видим какъв ще е мащаба на руската офанзива, която се подготвя в Донбас. В момента само наблюдаваме техните подготвителни действия и можем само да предполагаме какъв ще е размера, какви ще са въоръженията, които ще са нужни на Украйна, за да се защитава, коментира Бечев.  С допълнителното въоръжаване на Украйна по-скоро войната ще продължи по-дълго, защото ако Украйна удържи своите позиции, Русия едва ли ще се откаже от намеренията си.

Историята ни учи, че когато политиците се месят в плановете на военните, обикновено резултатът не е много добър за съответната страна. Не бих се учудил Путин наистина да оказва натиск над военните си да се забързат, за да отбележат победа за девети май, защото символиката е много важна за режима му.

 

Станете почитател на Класа