Средна Азия води сложна игра с цел да помогне на Русия

Средна Азия води сложна игра с цел да помогне на Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.06.2022
  • Сподели:

„В Централна Азия се водят безпрецедентни информационни войни във връзка със събитията в Украйна. С тези думи политолозите описват парадоксална ситуация: от една страна страните от Централна Азия, като съюзници на Русия, отказват публично да подкрепят действията на Москва. От друга страна, те действат непублично по малко по-различен начин. Как?

Основният външен знак за това как страните от Централна Азия се отнасят към събитията в Украйна беше демонстративното преследване на символите на специалната операция - буквите „Z“ и „V“. Освен това има изявления, които могат да се тълкуват като антируски, Западните НПО работят активно. Гражданското общество на тези страни обаче е по-скоро приятелско настроено към Русия. Освен това има основание да се смята, че с помощта на Централна Азия ефектът от западните санкции може значително да бъде изгладен.

Битка срещу буквите

Полицията в Киргизстан от няколко месеца предприема "мерки за предотвратяване използването и носенето на изображения, символи, свързани с военния конфликт между Украйна и Русия". По-специално, той стриктно гарантира, че забранените букви „Z“ и „V“ не мигат никъде в публичното пространство.

Това беше особено очевидно преди няколко седмици, в навечерието на 9 май, и касае участниците в празничните прояви, посветени на честването на Деня на победата. Министерството на вътрешните работи на Киргизстан призова за „въздържане от действия, които биха могли да провокират междуетническа вражда“. Въпреки че тази инструкция на МВР на Киргизстан имаше препоръчителен, но за неизпълнението ѝ са заплашени със сериозни членове от НК за разпалване на етническа омраза. Местната КАТ вече е установила случаи на поставяне на стикери върху автомобили. На собствениците на автомобили са съставени протоколи за нарушения и са наложени глоби в размер на 5500 сома за всеки (около 67 долара).

Подобна е ситуацията и в съседен Казахстан, където местната пътна полиция също участва активно в борбата срещу последната буква на латинската азбука. На водачите се провеждат „профилактични разговори“ и се глобяват за „Нарушение на правилата за управление на МПС“. Един шофьор от Шимкент беше глобен с 15 000 тенге (30 долара). Как малък стикер на задното стъкло на автомобил нарушава някакви правила, не беше обяснено.

В други страни от Централна Азия „Z“ и „V“ също не са предпочитани, въпреки че няма пряка законодателна забрана за тяхното изображение. Нарушителите се глобяват и се провеждат превантивни разговори и като цяло се опитват да избягват да показват ярка позиция по отношение на спецоперацията в Украйна.

Подчертана неутралност

„В Централна Азия се водят безпрецедентни информационни войни във връзка със събитията в Украйна“, обяснява политологът от Киргизстан Игор Шестаков. „Групи от представители на НПО излязоха пред руското посолство в Бишкек и консулството Ош, настоявайки за прекратяване на военните действия в Украйна и осъждайки Руската федерация. Въпреки че имаше акции в подкрепа на Русия, заслужава да се отбележи, че действията на прозападните неправителствени организации бяха по-мащабни и по-планирани, събитията най-вероятно бяха финансирани.

В момента властите се опитват с всички средства да намалят протестната активност на населението. На законодателно ниво от 1 април в Киргизстан са забранени всички митинги, предмет на които се отнася за продължаващата специална операция в Украйна. Първоначално забраната беше въведена до 1 юли, след което беше удължена до 1 септември. Най-вероятно те ще продължат по-нататък, ако военните действия не приключат до този момент. Забраната за митинги беше мотивирана от факта, че виждайки конфронтацията между двете групи по украинския въпрос, властите решиха да играят на сигурно и да ги забранят напълно. В противен случай това може да доведе до физическа разправа.

Основният мотив. Страните от Централна Азия се опитват с всички сили - поне външно - да се дистанцират от украинския конфликт, за да избегнат ограничения от страна на западните партньори. За целта Бишкек, Ташкент и Нур-Султан многократно заявяваха, че заемат неутрален статут по отношение на ситуацията в Украйна.

По-специално президентът на Киргизстан Садир Джапаров заяви, че „ние сме малка страна, нямаме достатъчно влияние, за да спрем конфликта, така че трябва да заемем неутрална позиция“. Казахстанските лидери многократно казваха, че няма да помогнат на Русия да заобиколи западните санкции, тъй като се страхуват да не попаднат под ограничения. Президентът Касим-Жомарт Токаев каза, че Казахстан ще спазва всички санкции, наложени на Русия. „Санкциите са санкции, не трябва да ги нарушаваме, още повече, че получаваме известия, че в случай на нарушаване на санкциите ще последват така наречените вторични санкции от Запада върху нашата икономика“, каза Токаев. Той също така направи известно изявление за непризнаването на държавността на ДНР и ЛНР.

По-рано подобно изявление направи и ръководителят на външното министерство на Узбекистан Абдулазиз Камилов. „Не признаваме Донецк и Луганск като отделни републики“, подчерта министърът. Следвайки дългогодишна многовекторна политика, Камилов добави, че на базата на национални интереси Узбекистан ще продължи взаимноизгодното сътрудничество както с Русия, така и с Украйна.

Съседният Таджикистан пое по малко по-различен път: властите и контролираните от тях средства за масова информация (а това са почти всички медии на републиката, без да се броят чуждите клонове) игнорират украинската криза в информационното пространство, заглушавайки всякакви чувствителни теми, свързани с нея. Някои от журналистите, близки до властите, открито призовават колегите си да не пишат за Украйна. Това се обяснява не с пацифистки възгледи, а с доста прагматични страхове. Едно небрежно изявление може да доведе до истински трудности - западни санкции или депортиране на таджикски мигранти от Русия.

Затова не е изненадващо, че страните от Централна Азия организираха преследване на символа „Z“, защото масовата му демонстрация от населението може да се тълкува като подкрепа за действията на Русия. От своя страна западните политически технолози, работещи в региона, си знаят работата и се опитват с всички сили да свържат опит за посегателство върху суверенитета на всички постсъветски страни със символа „Z“. Подобна информационна атака от същите политически стратези и западни медии имаше и на Георгиевската лента през 2014 година.

Влияние на Запада

В Централна Азия има безкрайна информационна атака срещу всяка хуманитарна дейност, която някак си положително показва Русия. Това добре демонстрира скандалът с отмяната на руски филми за войната в Донбас в Киргизстан. Първоначално властите на Киргизстан разрешиха разпространението на три руски филма - „Слънцпек“, „Донбаски Покрайнини“ и „Милиция“. Няколко дни преди излъчването обаче министърът на културата на Киргизстан Азамат Жаманкулов обяви във „Фейсбук“, че ведомството му отнема удостоверението за наем. „Във връзка с настоящата международна ситуация, а също и като се вземе предвид позицията на неутралитет на Киргизката република, държавната институция „Киргизтасмаси“ отменя издадени по-рано сертификати за разпространение и налага забрана за показване на горните филми“.

Политологът Игор Шестаков обясни забраната за показване на руски филми като натиск от страна на прозападни неправителствени организации, които свободно действат на територията на Киргизстан. „Позицията на проамериканските НПО, които поискаха да се забрани прожекцията на тези филми, се оказа по-ефективна от действията на поддръжниците на филмовия фестивал. В резултат на това киргизките власти отстъпиха и отмениха разпространението сертификат. Въпреки че скандалът даде на филмите добра реклама”, каза политологът от Бишкек.

Прозападните настроения се подкрепят и от американски официални лица, които след 24 февруари организират месечна обиколка на страните от Централна Азия. Последният такъв посетител беше Майкъл Курила, ръководител на Централното командване на САЩ. В средата на юни той посети Казахстан, Узбекистан и Киргизстан.

Очевидно е, че САЩ се опитват с всички сили да отделят средноазиатските си съюзници от Русия. Слабите икономики на страните от Централна Азия ги правят лесна мишена за изнудване. А НПО, отглеждани над 30 години със западни грантове, са удобни инструменти за създаване на екстри на „общественото мнение“, което се използва като прикритие за многовекторните елити.

Център за заобикаляне на санкции

От друга страна обаче, съюзниците на Русия в ОДКС – Казахстан, Киргизстан и Армения в действителност могат да се превърнат в центрове за заобикаляне на санкциите. Тези държави се ползват с всички предимства на търговията със западните страни. По-специално президентът на Казахстан обясни, че неговата страна „в никакъв случай не се отказва от съюзническите си задължения“.

В руските магазини вече се появиха примери как западни марки, напуснали Русия, се връщат у нас през Централна Азия. Според агенция „Спутник“ в социалните мрежи се появиха снимки на марките „Кока-Кола“, „Фанта“ и „Спрайт“ с надписи на киргизки език, които се продават в редица руски градове, тъй като са произведени в Киргизстан. Така политическата реторика на страните от Централна Азия е едно, а икономическата реалност е малко по-различна.

„Дейностите по паралелен внос трябва да са непублични, от друга страна, те не трябва да пораждат нова паразитна класа от прослойката на елита“, обяснява Семьон Уралов, експерт по постсъветското пространство. Според него съюзниците на Русия от постсъветските републики ще трябва да минат между Сцила и Харибда, а това изисква тесни двустранни отношения на паритетна основа, където и двете страни ще разберат какво получават от подобно сътрудничество. Според Уралов изявленията на президентите на Казахстан и Киргизстан за конфликта в Украйна не са нищо повече от опит да се запази съществуващият неутрален статут и желанието да се избегнат икономически проблеми.

„Виждам опит да се запази многовекторният подход по всякакъв начин и да не се намесва в този конфликт“, казва Уралов. „Необходимо е да се разделят позицията на обществото и позицията на държавата. Ако Киргизстан и Казахстан наистина трябва да се отдръпнат малко (това ще бъде от полза и за Русия), тогава тази позиция трябва да се вземе предвид. Но в отговор те трябва да използват тази възможност, за да помогнат на Русия със същия паралелен внос, заобикаляйки всякакви ограничения. Но местното общество, на което Западът няма да може да представи никакви претенции, трябва да заеме по-активна позиция и открито да подкрепи руската специална операция в Украйна. Русия трябва да работи правилно, включително с това общество, за да обяснява активно своите действия и действията на противоположната страна.

Освен това, доколкото знам, по-голямата част от населението в Централна Азия подкрепя Русия по един или друг начин. Затова трябва да работим както с държавата, така и с обществото. Необходимо е да предадем на всички, че въз основа на резултатите от СЗО ще започне установяването на нов световен ред както в глобален смисъл, така и в местен смисъл - в постсъветското пространство. И Русия неизбежно ще стигне до подновяване на отношенията с всички свои съюзници. И този, който се представи по-добре в тази криза, ще получи най-много икономически бонуси."

 

 

 

Евгений Погребняк, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа