Рим ще наложи нови правила за ограничаване на инцидентите с електро скутери

Рим ще наложи нови правила за ограничаване на инцидентите с електро скутери
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    30.06.2022
  • Сподели:

Властите в Рим ще наложат нови правила за електрически скутери (тротинетки), след редица катастрофи в града. Седемнадесет души бяха убити в Италия през последните две години след инциденти с електрически скутери, според асоциацията за защита на потребителите Codacons. Неговият ръководител Карло Риенци описа Рим като „Дивия запад, със скутери, които се движат където не трябва, включително по тротоарите и често с двама души на борда, нарушавайки ограничението на скоростта". Римската полиция твърди, че регистрира средно по 15 произшествия на месец, според АФП.
Пазарът за отдаване под наем на електронни скутери процъфтява през последните години, като в момента в италианската столица се предлагат 14 500 скутера, предоставени от седем лицензирани компании.
Новите правила включват ограничаване на използването на електрически скутери само за възрастни с официален документ за самоличност и ограничаване на броя на операторите в града до трима.
Ограничението на скоростта също ще бъде намалено от 25 км/ч на 20 по пътищата и до 6км/час в пешеходните зони.
Ще има и ограничения за паркиране, ход, очакван от американската компания Bird, която наскоро обяви, че нейните скутери в центъра на града могат да бъдат оставяни само на определени места.
Проектът, който се очаква да влезе в сила през януари 2023 г., зарадва мнозина.
„Те те засичат, минават отдясно, отляво, засядат пред нас и рискуват да бъдат смачкани", каза Паоло Фациони, шофьор на автобус. Жителите също се оплакват, че скутерите се зарязват хаотично на тесни настилки, блокирайки достъпа за детски и инвалидни колички.
Съобщението идва през същия месец, в който американска туристка причини щети на стойност 25 000 евро, след като хвърли тротинетката си по Испанските стълби в Рим. Инцидентът бе заснет от минувач и по-късно полицията настигна 28-годишната и глоби с по 400 евро нея и 29-годишния й спътник, слизал с електронния си скутер надолу по мраморните стъпала от 18-ти век.
Тротинетките изглеждат забавно и полезно, но използвани неправилно и безразборно - носят сериозни опасности за участниците в движението.

Станете почитател на Класа