Страните от ЕС постигнаха споразумение за климатичната криза

Страните от ЕС постигнаха споразумение за климатичната криза
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    30.06.2022
  • Сподели:

Държавите от ЕС сключиха споразумения относно предложените закони за борба с климатичната криза в ранните часове на сряда, подкрепяйки постепенното спиране на продажбите на нови автомобили на изкопаеми горива през 2035 г. и фонд от 59 милиарда евро за предпазване на по-бедните граждани от разходите за емисии на въглероден диоксид.
След повече от 16 часа преговори министрите на околната среда от 27-те държави-членки договориха съвместните си позиции по пет закона, част от по-широк пакет от мерки за намаляване на емисиите от загряване на планетата през това десетилетие.
„Климатичната криза и последствията от нея са ясни и затова политиката е неизбежна", каза върховният представител на ЕС по въпросите на климата Франс Тимерманс, добавяйки, че смята, че нахлуването в Украйна от Русия, основен доставчик на газ, подтиква страните да се откажат по-бързо от изкопаемите горива .
Министрите подкрепиха основни части от пакета, който Европейската комисия предложи за първи път миналата година, включително закон, който изисква новите автомобили, продавани в ЕС, да отделят нулев CO2 от 2035 г. Това би направило невъзможно продажбата на автомобили с двигател с вътрешно горене.
Споразуменията на министрите ще формират позицията им в предстоящите преговори с Европейския парламент за окончателните закони. Парламентът вече подкрепи целта за автомобили за 2035 г.
Италия, Словакия и други държави искаха поетапното спиране да се отложи до 2040 г. Държавите в крайна сметка подкрепиха компромис, предложен от Германия, най-големият автомобилен пазар в ЕС, който запази целта за 2035 г. и Брюксел да прецени през 2026 г. дали хибридни превозни средства или CO2 неутрални горива биха могли да отговарят на целта.
Предложенията за климата целят да гарантират, че ЕС – третият по големина източник на парникови газове в света – ще постигне целта си за 2030 г. за намаляване на нетните емисии с 55% спрямо нивата от 1990 г. Това ще изисква правителствата и индустриите да инвестират сериозно в по-чисто производство, възобновяема енергия и електрически превозни средства.
Министрите подкрепиха нов въглероден пазар на ЕС за налагане на разходи за CO2 върху замърсяващите горива, използвани в транспорта и сградите, въпреки че казаха, че той трябва да стартира през 2027 г., година по-късно от първоначално планираното.
След тежки преговори те се съгласиха да формират фонд на ЕС от 59 милиарда евро, за да защитят гражданите с ниски доходи от 2027 до 2032 г.
Министрите също така се обединиха зад реформите на сегашния въглероден пазар на ЕС, който принуждава индустрията и електроцентралите да плащат, когато замърсяват. Те приеха основни елементи от предложението на комисията за укрепване на пазара за намаляване на емисиите с 61% до 2030 г. и разширяване, за да обхване корабоплаването. Те се споразумяха за правила, които да улеснят намесата на ЕС в отговор на скокове в цените на CO2.
Министрите подкрепиха два други закона за укрепване на националните цели за намаляване на емисиите, които Брюксел определя за някои сектори, и увеличаване на естествените поглъщатели на въглерод като горите.

Станете почитател на Класа