Москва закрива посолството в България, тръгва си и Митрофанова

Москва закрива посолството в България, тръгва си и Митрофанова
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.06.2022
  • Сподели:

Руската федерация закрива дипломатическата си мисия в България и всички служители на посолството воглаве с посланик Елеонора Митрофанова ще си заминат в неделя. Това ще бъде обявено буквално до няколко часа, а решението е било взето лично от президента на Русия Владимир Путин. Това разкрива отлично информиран източник на Lupa.bg от Външно министерство. От там научили новината късно днес следобед и били като попарени.

 

В Москва били бесни от решението на премиера Кирил Петков да прогони 70 дипломати накуп и техните роднини - общо около 200 човека, и взели контра решение - да изтеглят цялото посолство воглаве с посланик Митрофанова, като по този начин твърдо покажат, че са готови да скъсат изцяло с дипломатическите отношения с България.

"Ако до утре до 12 часа не бъде отменено решението на българското правителство за експулсиране на 70-те служители на руските задгранични учреждения на територията на България, руското посолство у нас ще постави въпроса пред руската държава за закриването на мисията в София" - такава заплашителна нота е изпратила Митрофанова до българското Външно министерство.

 

 

"В случая, ако нотите NoNo 54-64-123 и 54-64-124  (на българското МВнР) не са отзовани до 12 часа на 1 юли 2022 година, пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпросът за закриване на Посолството на Руската Федерация в Република България. В този случай отговорността за изключително тежките последствия за отношенията между Руската Федерация и Република България ще бъде изцяло върху Българската страна", пише в документа.

Най-вероятно още тази вечер президента ще свика спешно заседание на КСНС.

Станете почитател на Класа