Северна Корея обвинява Юга за изпращане на заразени с Covid балони

Северна Корея обвинява Юга за изпращане на заразени с Covid балони
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.07.2022
  • Share:

Северна Корея обвини за избухването на Covid-19 в страната, балоните, изпратени над границата й с Юга от групи дезертьори.
След две години на настояване, че не е регистрирал нито един случай на вируса, Северът призна първите си инфекции на 12 май, предизвиквайки страхове от катастрофа за общественото здраве в бедната страна.
В петък страната съобщи, че 4 570 души са проявявали нови симптоми на треска, с което общият брой на случаите достига 4,74 милиона. Здравните власти се позовават на симптомите на треска, а не на Covid-19, очевидно поради недостиг на комплекти за тестване. Северът съобщи само за 73 смъртни случая.
Официалната новинарска агенция KCNA каза в петък, че 18-годишен войник и петгодишно дете, които са докоснали „неидентифицирани материали" в източния окръг Кумганг в началото на април, са показали симптоми и по-късно са дали положителен тест за Covid-19. „Бяхме свидетели на рязко увеличение на случаите на треска сред техните контакти и група хора с треска се появиха в района за първи път", се казва в съобщението.
KCNA предупреди гражданите „бдително да се отнасят с чуждоземните неща, идващи с вятъра и други климатични явления, както и балони в районите по демаркационната линия и границите".
Въпреки че в доклада не се споменава Южна Корея, дезертьори-активисти там използват балони, за да изпращат антирежимни листовки и хуманитарна помощ през тежко въоръжените граници на страните.
В отговор министерството на обединението на Юга заяви в петък, че „няма никаква възможност коронавирусът да е влязъл в Севера чрез балони".
Експертите са скептични относно твърдението на Пхенян. „Трудно е да се повярва на твърдението на Северна Корея, от научна гледна точка, като се има предвид, че възможността вирусът да се разпространява чрез предмети е доста ниска", каза Ян Му-джин, професор в Университета за севернокорейски изследвания в Сеул. Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията казват, че рискът хората да се заразят чрез контакт със замърсени повърхности или предмети обикновено се счита за нисък, въпреки че не е невъзможен.
Пхенян отхвърли външни предложения за хуманитарна помощ, включително ваксини срещу Covid-19 и медицински консумативи, за да му помогне през пандемията, и обвини САЩ, че използват жеста, за да отклонят вниманието от своята „враждебна" политика към Севера. Министерството на външните работи на Северна Корея заяви, че САЩ са неискрени в предлагането на помощ, докато продължават да провеждат военни учения и настояват за повече санкции в отговор на ядрените програми и програмите за балистични ракети на режима.

Станете почитател на Класа