САЩ блокираха компания на стойност над $1 милиард, свързана с руски олигарх

САЩ блокираха компания на стойност над $1 милиард, свързана с руски олигарх
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.07.2022
  • Share:

Съединените щати блокираха базирана в САЩ компания на стойност над 1 милиард долара, свързана с руския олигарх Сюлейман Керимов, като заявиха, че съюзникът на президента Владимир Путин я е използвал за насочване и инвестиране на сенчести средства.
Министерството на финансите каза, че Керимов - милиардер, активен в руската политика - тайно е управлявал базирания в Делауеър Heritage Trust, който е вложил парите си в редица големи публични компании.
Heritage Trust, създаден през 2017 г., е внесъл пари в Съединените щати чрез фиктивни компании и скрити фондации, създадени в Европа, казаха служители на Министерството на финансите.
Министърът на финансите Джанет Йелън обеща „Съединените щати ще продължат да предприемат действия, дори когато руските елити се крият зад подставени лица и сложни правни договорености. Съединените щати активно ще прилагат многостранно координираните санкции, наложени на онези, които финансират и се облагодетелстват от войната на Русия срещу Украйна".
Действието идва седмици, след като Фиджи предаде на Съединените щати суперяхта на стойност 300 милиона долара, свързана с Керимов, който е под американски санкции от 2018 г. насам, заради предполагаемо пране на пари и ролята му в руското правителство.
Керимов, родом от руската република Дагестан в Кавказ, се издигна до един от най-богатите хора в света след падането на Съветския съюз. Семейството му контролира големия производител на злато Polyus. Индексът на милиардерите на Bloomberg, в наскоро актуализирани данни, го класира като 127-ми най-богат човек в света със състояние от 13,3 милиарда долара.
Керимов предизвика международен инцидент през 2017 г., когато беше арестуван от френските власти при полет за Ница по обвинения в данъчни измами и подозрителни покупки на пет луксозни вили. Русия извика френски посланик за да протестира и в крайна сметка обвиненията бяха отхвърлени, но френските прокурори подновиха разследването през 2019 г.
BBC News през април съобщи, че е видяла изтекли документи, показващи сложните усилия на Керимов да скрие богатството си, като предполагаемо е поставил швейцарски татуист начело на компания, прехвърлила повече от 300 милиона долара.

Станете почитател на Класа