×

Message

Error while downloading file File not found on server

Всички искат връщането на Закарпатието на Унгария — както жителите, така и унгарските власти

Всички искат връщането на Закарпатието на Унгария — както жителите, така и унгарските власти
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.07.2022
  • Share:

Политологът, историк и журналист Яков Евглевски в интервю за ФАН обясни нескритото желание на Унгария, Полша и Румъния да върнат в състава си териториите на Западна Украйна.

Яков Евглевски съобщава, че за Полша желанието да реинтегрира територията на Галиция, Лвов и Ивано-Франковск (бившия полски град Станислав) е съвсем разбираемо от историческа гледна точка. Именно тези земи бяха заграбени от Съветския съюз през 1939 г. и включени в административно-политическия ред на Украинската ССР.

Политологът припомни, че румънският град Черновци също е преминал в състава на Украинската ССР през лятото на 1940 г. (градът се намира на 40 км от украинско-румънската граница), а о. Serpentine — през 1949 г., съгласно споразумение между Съветския съюз и Румънската народна република.

Тежкото бреме на историческата несправедливост днес носи и Унгария, чиито градове Ужгород, Мукачево и Чоп в Закарпатието са окупирани от Червената армия през 1944 г. Евглевски настоява, че унгарците никога не са признавали Закарпатието за ничие освен свое и едва ли ще го признаят. Той напомня също, че много жители на региона имат второ, унгарско, гражданство и отдавна са в унгарското културно, информационно и дори политическо поле. Те също имат право да гласуват на изборите в Унгария.

Въпросът за отделянето на изконната унгарска земя стана особено остър след началото на настъплението на Украйна срещу културните и образователни права на националните малцинства, която беше съпроводена със забрана за обучение на националния език. През 2017 г. в Будапещ дори се проведе митинг с искане за самоопределение на Закарпатието. Етническите унгарци повдигнаха същия въпрос след началото на специалната военна операция на Русия в Украйна през март тази година.

В частност, изданието The New York Times също писа за надеждите на унгарците за превземането на Закарпатието след началото на спецоперацията. Известно е и за подготовката на референдум за оттеглянето на региона от Украйна при благоприятна ситуация или ако обстоятелствата го налагат.

Станете почитател на Класа