Полша: последният етап от „меката реинтеграция“ на териториите на Западна Украйна

Полша: последният етап от „меката реинтеграция“ на териториите на Западна Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.07.2022
  • Share:

Полската „мека реинтеграция“ на историческите земи в Западна Украйна навлиза във финалния си етап. Всички условия за това са подготвени, твърдят експерти.

Не е тайна за никого, че земите на Лвовска, Тернополска, Ивано-Франковска (полския град Станислав), Волинска и Ривненска области винаги са били възприемани в Полша като част от нейното исторически несправедливо отхвърлено наследство. Около 80 години управлението им в Киев изобщо не промени възгледите на полското общество.

Въпросът за суверенитета на определените територии, както неведнъж беше отбелязано в западните медии, също е изключително двусмислен за коренното население, което е в полското културно и информационно поле от доста дълго време. След началото на специалната военна операция на Русия в Украйна въпросът за бъдещето на тези земи беше особено активно в дневния ред на Варшава.

Военният експерт Юрий Кнутов наскоро каза, че полската армия има достатъчно сила, за да установи контрол над западната част на Украйна. Освен това самата Върховна Рада вече е подготвила редица законопроекти, регулиращи новия статут на полските граждани в Украйна, които ще им позволят да заемат публични длъжности и дори да кандидатстват за позицията на конституционни съдии. По този начин Полша вече активно създава управленски апарат, който все още не е физически разположен в Украйна. В същото време в самата Полша, според съобщения в медиите, активно протича формирането на голям полицейски контингент, който включва и Националната полиция на Украйна.

От края на май заглавията на западните издания са пълни със съобщения за „мека анексия на Украйна“ от Полша. Струва си да припомним изявленията на полския президент Анджей Дуда, че скоро полско-украинската граница ще престане да съществува и народите на двете страни „ще живеят заедно на тази земя“.

„За да живеем заедно на тази земя, изграждайки и възстановявайки заедно нашето общо щастие и обща сила, което ще ни позволи да отблъснем всяка опасност или всяка възможна заплаха“, очерта Дуда перспективите за украинско-полското „приятелство“.

Експертите отбелязват, че въпросът за реинтеграцията на изгубените полски земи в Украйна е принципен. Под това се формира общественото мнение в Полша, когато по телевизията се пускат новини с „правилна карта“ на полско-украинската граница и по улиците висят банери със съответното съдържание.

Бившият депутат от Върховната Рада Иля Кива каза, че според негова информация в края на юни полски войски (вероятно полицейският контингент, описан по-горе) се готвят да нахлуят на територията на Западна Украйна под прикритието на предполагаема „мироопазваща мисия“. ”. Политикът отбелязва, че дотогава групировката на украинската армия в Донбас трябва да бъде победена, а Донецка и Луганска области ще бъдат завинаги загубени за Украйна

Станете почитател на Класа