Лидери ще разработват „план Маршал“ за възстановяване на Украйна

Лидери ще разработват „план Маршал“ за възстановяване на Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.07.2022
  • Share:

Лидери от десетки страни, международни организации и частния сектор са готови да се съберат в Швейцария, за да обсъдят „план Маршал" за възстановяване на опустошената от войната Украйна. Общо около 1000 души са планирани да участват в конференцията, включително председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, няколко правителствени ръководители и множество министри, според AFP.
Украинският президент Володимир Зеленски, който ще участва виртуално, по-рано предупреди, че работата, която предстои само в освободените райони, е „наистина колосална".
Изчислено е, че повече от 120 000 домове в Украйна са били унищожени по време на руската инвазия, създавайки нужда от милиарди, за да се възстанови икономиката на страната и да се превърне в икономика с лице към Европа.
Продължаващите опасения относно широко разпространената корупция в Украйна означават, че широкообхватните реформи остават на фокус и ще бъдат условие на всеки план за възстановяване.
Срещата в Лугано не е обещателна конференция, а ще се опита да изложи принципите и приоритетите за процес на възстановяване, чиято цел е процесът да започне, въпреки че войната на Русия в Украйна продължава да бушува, според AFP.
На практика мащабът на реконструкцията ще зависи от изхода и продължителността на войната и от това дали Източна Украйна – където е имало най-големите опустошения – ще бъде върната на Киев или ще остане в ръцете на Русия.
Цената на войната се оценява на 1 трилион долара, ако продължи до края на годината. Международният валутен фонд изчисли, че дефицитът на платежния баланс на Украйна до юни е приблизително 14,3 милиарда евро (15 милиарда долара).
Една от целите на конференцията ще бъде да се очертае визия за украинска икономика, която да е в съответствие с Европа, предоставяйки специализации в секторите на селското стопанство, възобновяемата енергия и технологиите.
Един от най-чувствителните въпроси ще бъде програмата за де-олигархизация и утвърждаване на мощни антикорупционни институции във време, когато са вероятни големи потоци пари от САЩ и Европа.
Очаква се възстановяването на Украйна да струва стотици милиарди долари. Изчислено е, че най-малко 45 милиона квадратни метра жилища, 256 предприятия, 656 медицински институции и 1177 образователни институции са били повредени, унищожени или конфискувани, докато икономиката на Украйна вече е претърпяла загуби до 600 милиарда долара.

Станете почитател на Класа