Япония внедрява изкуствен интелект за откриване на разкъсващи течения

Япония внедрява изкуствен интелект за откриване на разкъсващи течения
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.07.2022
  • Share:

Началото на юли е знак за японските сърфисти и търсачите на слънце да се спуснат по плажовете в цялата страна. Сега един плаж на тихоокеанското крайбрежие се обръща към изкуствения интелект, за да гарантира, че времето им във водата ще мине без инциденти.
Длъжностни лица в префектура Канагава, южно от Токио, въведоха система с изкуствен интелект за идентифициране на разкъсващи течения – които причиняват 60% от смъртните случаи с удавяне – и изпращане на предупреждение до къпещите се и спасителите, според Mainichi Shimbun.
Плажът в Юигахама, популярен плаж в град Камакура, който отвори отново на 1 юли след две години затваряне поради пандемията от коронавирус, е добре известно място за сърф и се очаква да привлече огромен брой хора по време на лятото - необичайно горещо според метеорологичната прогноза.
Експерти от Японската асоциация за спасяване на животи и университета Чуо в Токио събраха текущи данни за шест месеца през зимата на 2021 г., за да гарантират, че системата работи, съобщи Mainichi. Според животоспасяващата асоциация, уеб камера, монтирана на стълб, идентифицира появата на разкъсващо течение и всеки, който плува в близост до него, и след това незабавно уведомява спасителя чрез смарт часовник.
Изображенията са използвани и за разработване на система за предупреждение, която изпраща на правителствени служители информация в реално време за къпещите се след възникване на цунами, пише вестникът.
Мярката за разкъсващи течения е част от местна инициатива за съживяване на плажа след паузата на пандемията и насърчаване на екологичните характеристики на района. Юигахама е един от около 20 плажа в префектурата, които бяха затворени през последните две лета.
„Ние възприемаме прогресивен подход, който е без бариери, безопасен и екологичен. Надяваме се хората да се насладят на модерен и безопасен плаж", каза Мотохиде Масуда, ръководител на бизнес асоциацията на плажа Юигахама, пред Mainichi.

Станете почитател на Класа