Новият лидер на Хонконг похарчил 1,1 милиона за предизборна кампания с единствен кандидат

Новият лидер на Хонконг похарчил 1,1 милиона за предизборна кампания с единствен  кандидат
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.07.2022
  • Share:

Новият главен изпълнителен директор на Хонконг, Джон Лий, е получил почти 11,3 милиона хонконгски долара (1,4 милиона щатски долара) дарения по време на предизборната си кампания по-рано тази година, според официални документи, публикувани в понеделник. Лий се кандидатира за най-високия пост в града през май чрез избори в ограничен кръг, в които той беше единственият кандидат.
Лий похарчи около 9 милиона хонконгски долара (1,1 милиона щатски долара) от даренията за кампанията си, по-голямата част от които бяха разпределени между реклами, събрания, наем на офис и транспорт. По-голямата част от разходите, около 2 милиона хонконгски долара, отидоха за реклама в социалните медии, докато 710 000 хонконгски долара от средствата, предназначени за наем на офис и транспорт, бяха изразходвани за сигурност. Неизползваните средства са дарени на местната благотворителна организация Community Chest of Hong Kong, се казва в документацията.
Кампанията на Лий в социалните медии в навечерието на избирането му включваше публикации във Facebook и Instagram, популяризиращи кандидатурата му за поста. Публикациите включват карикатурни изображения с цитати и подробно описание на предложените от него политики с мотото „Брат Чиу може да ви помогне", във връзка с китайското име на Лий - Лий Ка-Чиу.
Даренията идват от 59 про-пекински бизнес и обществени групи, според съобщения в местните медии. Лий, който заедно с още 11 служители от Хонконг и Китай е под санкции от САЩ заради ролята си в репресиите срещу недоволството в бившата британска колония, е получил даренията в брой и купил три брояча на банкноти и сейф за средствата.
Пекин преразгледа избирателните процеси в града в началото на 2021 г., като намали прякото представителство и въведе изискване за „само патриоти" - ход, който според критиците гарантира, че нито един кандидат не може да бъде избран без подкрепата на централните власти. Съгласно новата система комисия от около 1500 предимно пропекински бизнесмени и други заинтересовани избира лидера на града в избори в затворен кръг от проверени кандидати.
Продемократичната политическа опозиция в Хонконг беше почти смазана от репресиите на националната сигурност от средата на 2020 г., като огромното мнозинство отиде зад решетките в очакване на съдебен процес, оттеглени от обществения живот или в самоналожено изгнание.
Разходите на Лий за реклами в социалните медии са повече от шест пъти по-високи от предизборната кампания на предишния главен изпълнителен директор Кари Лам през 2017 г. Лам похарчи около 300 000 долара за поддържане на страницата си във Facebook по време на затворен кръг от избори срещу двама други номинирани кандидати. Той е набрал около 18,7 милиона HK$ и е похарчил 12,5 милиона HK$.

Станете почитател на Класа