Финландия и Швеция приключиха преговорите за присъединяване към НАТО

Финландия и Швеция приключиха преговорите за присъединяване към НАТО
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.07.2022
  • Share:

Финландия и Швеция в понеделник започнаха и завършиха в един кръг преговорите за присъединяване към НАТО, като протоколите за присъединяване трябваше да бъдат подписани на 5 юли, се казва в изявление на НАТО, разпространено в Брюксел.
„Финландия и Швеция приключиха преговорите за присъединяване в централата на НАТО в Брюксел в понеделник (4 юли 2022 г.), както беше договорено миналата седмица от лидерите на НАТО на тяхната среща на върха в Мадрид [на 28-30 юни]. И двете страни официално потвърдиха желанието и способността си да посрещнат политическите, правните и военните задължения и ангажименти от членството в НАТО", се казва в съобщението.
„След приключване на преговорите съюзниците трябва да подпишат протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция в централата на НАТО във вторник (5 юли 2022 г.). Протоколите за присъединяване след това ще отидат във всички страни от НАТО за ратификация, съгласно техните национални процедури", се обяснява в документа.
На 18 май Финландия и Швеция кандидатстваха за членство в НАТО. Те трябваше да получат покана за присъединяване на срещата на върха на блока в Мадрид, но ветото на Турция блокира процеса. На 28 юни президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, президентът на Финландия Саули Ниинисто, премиерът на Швеция Магдалена Андерсон и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг проведоха преговори в Мадрид по темата. В резултат на това Турция отмени ветото си и впоследствие трите страни подписаха меморандум, проправящ пътя за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО.
В замяна беше отменена забраната за продажба на оръжие на Анкара и страните обещаха да се борят с тероризма. От офиса на Ердоган казаха, че Турция смята подписания документ за резултат, постигнат от Швеция и Финландия, който ще им позволи да се присъединят към алианса.

Станете почитател на Класа