Островитяните на Хондурас се борят срещу крипто колониалистите

Островитяните на Хондурас се борят срещу крипто колониалистите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.07.2022
  • Share:

Точно пред дома на Уилфорд Уебстър на върха на хълма вълните се разбиват върху тюркоазените води, които заобикалят рифовете в морето. Отляво е общността на Crawfish Rock, няколкостотин души от предимно англоговорящ чернокарибски произход, които живеят в наколни домове на земя на предците. Вдясно има кабина за пазачи с камери, порта и охрана. Точно отвъд това, един прототип на резиденция и централа на спорен стартиращ град се намират сред пейзаж, белязан от булдозери и дълбоки дупки за основата на следващата фаза на строителството.
Кацнал на склон, където пътят разделя провинцията, както и общността, домът на Уебстър на остров Роатан е в центъра на битка за права върху земята и суверенитет, която води Хондурас. Това също е симптоматично за по-широко явление в целия регион, където чужденци – често ентусиасти на криптовалута, либертарианци или и двете – се стекоха през последните години, подкрепяйки спорни проекти – подобни на предложения „Биткойн Сити" в Ел Салвадор – заплашвайки да изместят местните жители и предизвиквайки сравнения с колонизаторите.
Уебстър има послание за нанеслите се в съседната къща: „Вървете си у дома". Когато новото правителство на Хондурас отмени два закона в края на април, които позволяваха създаването на полуавтономни зони, наречени Zede, то изпрати подобно послание. Но инвеститорите в Zede on Roatán, известен като Honduras Próspera, оспориха този ход.
„Когато инвестира в Хондурас, Honduras Próspera, Inc. разчиташе на конкретни гаранции от Хондурас, че правата и правомощията, предоставени от правната рамка Zede, ще останат в сила по отношение на Próspera в продължение на много десетилетия и очакваше Хондурас да спазва ангажиментите си по споразумения за правна стабилност и международни договори", пишат инвеститорите в изявление.
Резултатът е противопоставяне, в което инвеститорите залагат милиони, правителството може да бъде изложено на риск от скъпоструващо съдебно дело и съдбата на засегнатите общности виси на косъм. Противоречието датира от около десетилетие, когато правителството на Хондурас реформира конституцията и прие закон, който проправи пътя за създаването на зони за заетост и икономическо развитие (Zede). Идеята бе взета от предложението на икономиста Пол Роумър за чартърни градове, за които носителят на Нобелова награда теоретизира, че могат да насърчат развитието в райони, засегнати от лошо управление. Ромер предложи чуждата държава да действа като гарант за управлението на чартърните градове. Но хондураският закон вместо това позволява на корпорациите да построят частен град.
Въпросът остана на заден план до 2020 г., когато се разпространи слухът, че първият чартърен град е създаден в Crawfish Rock – за изненада на жителите на селото. „Ние дори не знаехме какво е Zede", каза Луиза Конър, президент на местната асоциация на общността. Инвеститорите се бяха появили за първи път в Crawfish Rock преди около три години като благотворителна фондация, отваряйки читалище и говорейки за планове за изграждане на туристически център наблизо. Жителите казаха, че не виждат причина да бъдат подозрителни. Роатан е една от най-добрите туристически дестинации на Карибите и убежище за емигранти, известен със своите бели пясъчни плажове и условия за гмуркане от световна класа. Представители на Próspera казаха, че са информирали общността за намеренията си през юни 2019 г., цитирайки документ, подписан от няколко дузини жители, който съдържа думата Zede, но не обяснява какво е това. „Измамиха ни много", каза Конър.
Допълнително разпалвайки ситуацията, Própsera публикува на уебсайта си чертежи на три етапа на разширяване, които изглежда включват центъра на Crawfish Rock в рамките на нейната юрисдикция, подклаждайки опасения, че инвеститорите могат да се позоват на правна клауза, която би позволила присвояване на земята, на която общността е живяла от поколения. Представители на Próspera обещаха, че няма да тръгнат по този път, но думите им не утешиха никого.
Тъй като противоречията се разпространиха в цялата нация, се роди движение, което поиска защита на правата върху земята и заклейми отстъпването на суверенна територия на чужденци и корпорации. Президентът Ксиомара Кастро, която беше избрана със съкрушителна победа през ноември, направи Zede знаков проблем на кампанията си. Когато Кастро санкционира отмяната през април, тя го нарече най-важният ден в нейното президентство досега.
Но въодушевлението беше краткотрайно. Точно преди отмяната Próspera обяви нов кръг от инвестиции на обща стойност 60 милиона долара и приемането на криптовалутата bitcoin като законно платежно средство. През седмиците и месеците оттогава компанията продължи да работи, сякаш нищо не се е променило, напредвайки със строителни проекти и придържайки се към плана си за изграждане на своеобразен либертариански оазис.
Правителствени служители казаха, че всяко Zede, което работи в момента, има една година, за да се съобрази с друг вид правна рамка. Но инвеститорите цитират клауза за изтичане на срока на действие в закона Zede, която им дава срок от поне 10 години, както и други международни търговски споразумения, за които твърдят, че им предоставят десетилетия повече.
Правни анализатори, консултирани от Guardian, предполагат, че за да се избегне съдебно дело, правителството може или да сключи споразумение с инвеститорите, или да оспори дали Zedes са създадени в строго съответствие с вече отменения закон.
Междувременно жителите на Crawfish Rock остават нащрек. „Очите ни са отворени", каза Конър. "Ние не вярваме на никого."

Станете почитател на Класа