Мицкоски: Тази вечер имахме класически полицейски монтаж с цел убийство

Мицкоски: Тази вечер имахме класически полицейски монтаж с цел убийство
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.07.2022
  • Share:

 

Той обяви, че ще има междуетническо напрежение, ако не мине предложението за асимилация и побългаряване на Македония.

Инцидент беляза началото на снощния протест в Скопие още в началото му. Шествието тръгна от сградата на правителството по моста на Вардар по посока Министерството на външните работи.

Около площад "Скендербег" група младежи започнаха да замерят с твърди предмети преминаващия протест, откъдето им отговориха със същото. Намесата на полицията спря „престрелката“, преди да се случат по-сериозни инциденти, но според свидетели от групата, извън колоната на протестиращите се е чул изстрел.

По-късно лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски публикува във Facebook профила си снимка на младеж, който държи оръжие и написа, че целта му е той да бъде убит.

В късните часове пристигна и информация от МВР, че 40 годишен мъж, който по-рано е стрелял с пистолет във въздуха, докато група демонстранти, които са се движели от сградата на правителството на Република Северна Македония към Министерството на външните работи са нарушили обществения ред и спокойствие, като са хвърляли камъни по група граждани. Стрелецът е задържан в полицейското управление, а на мястото са открити гилзи.

„Класически политически монтаж, който трябваше да прилича на междуетнически конфликт, но всъщност е борба за власт“ нарече лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски случилото се.

„От доста време получавам неофициална информация за ликвидирането ми, тази вечер полицията я нямаше, а мистериозно се появи група от 10 души. Чуха се няколко изстрела, които за щастие не попаднаха в тълпата. Този сценарий беше обявен от правителството.

Министърът на външните работи Буяр Османи обяви, че ще има междуетническо напрежение, ако предложението за българизация на Македония не мине. (Димитър) Ковачевски и (Оливер) Спасовски създават войнствен контекст, имаше анонс за коктейли Молотов, за жертви, а след като не успяха, вече достигнаха върха на чудовищността, където трябваше да бъде загубен човешки живот, за да останеш на власт.

Вижте този пистолет и вижте хората, които не се страхуват от него. Този пистолет е обърнат към хората. Той беше насочена към загубата на невинен човешки живот. В тези снимки, които виждаме, етносът не е най-важен - виждаме престъпници, които заедно с властта вървят срещу народа. Не убеждавайте, че са от тази или онази политическа партия, те са от страната на престъпността. Моето послание към албанците е, че тази борба е обща, наша и обща през вековете“, каза Мицкоски.

По думите му, той е информирал МВР за получаваните заплахи.

„Вдигнах ръце и повече не докладвам, защото няма ефект. Може би съм единственият председател на политическа партия, който няма охрана. Не го искам и ако ми дадат няма да я приема. Като баща и родител се притеснявам, но не ме е страх. Страхувам се само от един и това е Господ.“, завърши Мицкоски, призовавайки за протест и в рамките на утрешния ден.

От Министерството на вътрешните работи изпратиха мигновен отговор, с който отрекоха твърденията на Християн Мицкоски, че полицията не е присъствала и не е реагирала по време на инцидента на паметника на Скендербег.

„Напротив, полицията е била на място, реагирала е в същия момент и е прекратила насилието, като веднага е задържан един човек, който е заподозрян в стрелба с огнестрелно оръжие. По време на протестите полицията е напълно на висотата си и апелираме партиите да спрат с дезинформацията.“, пишат от МВР.

Малко по-рано те изпратиха съобщение, в което информираха, че са задържали 40 годишен мъж, който е произвел изстрел във въздуха, докато протестрото шествие е преминалаво наблизо, а две групи младежи да започнали да хвърлят камъни и твърди предмети една към друга.

Преди началото на протеста, пред медиите Християн Мицкоски повтори исканията на опозиционната партия относно предложените документи от ЕС и призова за масовост на протестите, осъждайки насилието.

Мицкоски за френското предложение: Не, благодаря!

Протестното шествие, предвождано от тъпани и транспаранти "Ултиматум - не, благодаря" и "С фашисти не се преговаря" продължи да дефилира по улиците със скандирания „Бугар Османи, отивай си оттук“, „Никога Северна, само Македония“, „Предатели, фашисти, клети върховисти“.

Пред Министерството на външните работи някои от участниците в протеста оставиха цветя пред полицаите, които охраняват сградата, а пред парламента беше изгорен голям плакат със снимките на депутатите от управляващата коалиция с надпис "Народни предатели".

 

 

Станете почитател на Класа