Русия е изолирана на срещата на външните министри на Г-20, каза френската външна министърка

Русия е изолирана на срещата на външните министри на Г-20, каза френската външна министърка
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.07.2022
  • Сподели:

Русия се е оказала "изолирана" от останалите страни членки на Г-20 на среща на външните министри на организацията. Това каза в петък френската външна министърка Катрин Колона в интервю, цитирано от БТА.

Срещата се състоя на остров Бали, Индонезия по-рано през деня. Тя имаше за цел да постави основите за среща на върха на лидерите на Г-20 по-късно тази година. Войната в Украйна и нарастващите глобални цени на храните и енергията, произтичащи от войната, бяха на първо място в дневния ред.

Страната домакин покани руския външен министър Сергей Лавров, въпреки резервите на Запада, който осъжда руската инвазия в Украйна и обвинява Москва за световната хранителна и енергийна криза, предизвикана от конфликта.

"Русия е толкова изолирана, че Лавров си замина от конференцията още на обед, след като се изказа", каза Колона.

Лавров си тръгна след критики на външния министър на Германия Аналена Бербок за войната. Дискусията на дипломатите „почти веднага, щом те взеха думата, се отклони към неистовите критики към Руската федерация във връзка със ситуацията в Украйна“, каза Лавров.

"Очаквахме среща, на която да има различни разделителни линии, но всъщност Русия се оказа изолирана, а отговорността ѝ подчертана, дори от някои страни, за които може би си е мислела, че могат да имат по-нюансирана позиция и да я подкрепят", допълни министърката.

Нито една държава от Г-20, дори измежду тези от БРИКС, които са по-близки до Москва, не "подкрепи руската позиция", уточнява Колона.

"Дори Китай започна своето изказване с отбелязването, че Уставът на ООН трябва да бъде в центъра на международните отношения. Същото каза и Индия", добави министърката, според която Западът е успял да създаде единен фронт срещу Русия.

По време на срещата някои западни лидери призоваха Русия да бъде изхвърлена от групата. Съединените щати и техните съюзници заплашиха да бойкотират срещата на върха през ноември, освен ако руският президент Владимир Путин не бъде отстранен от форума.

По-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен осъди руската инвазия. „Това, което вече чухме днес, е силен хор от цял свят... за необходимостта да се сложи край на агресията“, каза Блинкен.

Руската инвазия в Украйна, която започна на 24 февруари, доведе до световна дипломатическа криза и безпрецедентни икономически санкции на Запада срещу Русия. Някои от най-големите банки в странатабяха изключени от основната глобална система за междубанкови преводи SWIFT.

Москва беше изключена от Съвета на Европа, най-голямата и стара политическа и правозащитна организация в Европа.

През май Съветът по правата на човека на ООН гласува с преобладаващо мнозинство да замени Русия с Чехия. По-рано през март по време на изявление на Лавров пред ООН множество дипломати демонстративно напуснаха залата.

Станете почитател на Класа