Откриха петрол на стойност $1 милиард в Турция

Откриха петрол на стойност $1 милиард в Турция
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.07.2022
  • Сподели:

Усилията за сондиране са част от плана на правителството за намаляване на зависимостта от скъп внос на енергия

 

Министърът на енергетиката на Турция Фатих Дьонмез, заяви сензационно, че новоткритото нефтено находище Чукурова в южната турска провинция Адана ще има до 8 милиона барела петрол.

 

Забележките на Дьонмез дойдоха по време на посещение на находището. Президентът Реджеп Тайип Ердоган първи обяви добрата новина, че на 28 юни Турция е открила залежи от петрол на стойност 1 милиард долара.

Тъй като кладенците Чукурова-1 и Чукурова-2 са най-плитките в страната, на дълбочина съответно 430 метра и 358 метра, както инвестиционните, така и производствените разходи ще бъдат много ниски, обясни Дьонмез.

Среднодневният добив от тези кладенци в ранния етап на разработка е 100-120 барела. Министърът каза, че когато бъде разработено находището, прогнозата е за добив от около 7,5 милиона-8 милиона барела петрол от това находище, чиято стойност е приблизително ще е $1 милиард.

Дьонмез обяви, че са планирани още сондажи в осем кладенеца наоколо. Очаква се, общият им брой да достигне до 10 до края на годината.

Усилията за сондиране са част от плана на правителството за намаляване на зависимостта от скъп внос на енергия, уточнява "Марица".

Енергийният турски министър припомни, че само преди четири или пет години дневният добив на петрол от държавната компания за сондиране и проучване Turkish Petroleum (TPAO) е бил 37 000 барела, но сега надхвърля 60 000 барела.

„През същия период добавихме още 70 милиона барела към нашите общи резерви с допълнителни открития“, каза той.

Тези добавки ще спомогнат за облекчаване на вноса на нефт и газ, който е много висок - 92% за петрола и 99% за природния газ.

 

Станете почитател на Класа