Илън Мъск оттегли офертата от 44 млрд. долара за закупуване на Twitter

Илън Мъск оттегли офертата от 44 млрд. долара за закупуване на Twitter
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    10.07.2022
  • Сподели:

Илон Мъск оттегли офертата си за 44 милиарда долара за закупуване на Twitter след драматични няколко седмици на спекулации, че сделката му за придобиване на компанията се разпада.
„Г-н Мъск прекратява споразумението за сливане, тъй като Twitter е в съществено нарушение на множество разпоредби на това споразумение, изглежда е направил неверни и подвеждащи изявления, на които г-н Мъск е разчитал при сключването на споразумението за сливане, и е вероятно да претърпи Съществени неблагоприятни последици за компанията", написаха адвокатите на Мъск в Twitter.
Но оттеглянето от сделката няма да е лесно. Според споразумението за придобиване от 95 страници, подадено в Комисията по ценни книжа и борси на САЩ, Мъск ще трябва да докаже, че Twitter е нарушил първоначалното споразумение или рискува да бъде съден за такса за разпадане от 1 милиард долара.
Twitter заяви в петък, че планира да съди Мъск, за да завърши сливането за 44 милиарда долара и че е „уверен, че ще надделее. Бордът на Twitter се ангажира да приключи транзакцията при цената и условията, договорени с г-н Мъск, и планира да предприеме правни действия за налагане на споразумението за сливане", каза Брет Тейлър, председател на борда на Twitter.
Това беше само последният обрат в сагата между милиардера бизнесмен и една от най-влиятелните социални медийни платформи и може да предвещава титанична съдебна битка. Изпълнителният директор на Tesla и най-богатият човек на земята беше постигнал сделка за закупуване на Twitter на 25 април, като Мъск предложи да закупи всички акции на компанията за $54,20 всяка.
Но нещата се влошиха, когато Мъск и неговите адвокати обвиниха Twitter, че укрива информация за броя на „спам" акаунтите в платформата. Тази седмица компанията разкри, че спира повече от 1 милион спам акаунта на ден.
В заявката от петък адвокатите на Мъск пишат, че „Twitter не е предоставил информация за своя процес за одит на включването на спам и фалшиви акаунти" въпреки многократните искания. Twitter не успя или отказа да предостави тази информация. Понякога Twitter е пренебрегвал исканията на г-н Мъск, понякога ги е отхвърлял по причини, които изглеждат неоправдани, а понякога е твърдял, че се съобразява, като е давал на г-н Мъск непълна или неизползваема информация", се казва в писмото.
Мъск също каза, че информацията е фундаментална за бизнеса и финансовите резултати на Twitter и е необходима за завършване на сливането.
Със сделката Мъск трябваше да поеме контрола над социална медийна мрежа с повече от 200 милиона потребители. Страстен, но критичен потребител на платформата, той обеща да прокара различни реформи, включително облекчаване на ограниченията за съдържанието, освобождаване на платформата от фалшиви и автоматизирани акаунти и пренасочване от базирания на реклама модел на приходи. Поглъщането от Мъск беше посрещнато противоречиво сред служителите на Twitter, като ужасът сред персонала нарастваше, след като Мъск се зае с туитове, критикуващи персонала на Twitter след обявяването на споразумението.
Анализатори казаха, че раздялата, със или без съдебна битка, вероятно ще навреди на оценката на Twitter и способността му да търси нов купувач. Акциите на Twitter, които се търгуваха на около 38 долара за акция в петък и далеч под предложените от Мъск 54 долара за акция, сега вероятно ще се търгуват в диапазона от 25 до 30 долара, когато борсите отворят в понеделник, без вероятност да има сделка.

Станете почитател на Класа