Масово прекъсване на мрежата в Канада удари домове, банкомати и линиите за спешна помощ

Масово прекъсване на мрежата в Канада удари домове, банкомати и  линиите за спешна помощ
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    10.07.2022
  • Сподели:

Голямо прекъсване на мобилните и интернет мрежи причини широко разпространени прекъсвания в цяла Канада в петък, засягайки банки, полицейски линии за спешна помощ и клиенти, при второто за 15 месеца прекъсване, което удари един от най-големите телекомуникационни доставчици в страната.
Клиентите се събираха в кафенета и обществени библиотеки за достъп до алтернативни мрежи, докато финансовите институции съобщаваха за проблеми с всичко - от банкомати до системи за безкасово плащане.
Rogers Communications съобщи, че техническите екипи работят за възстановяване на услугите възможно най-бързо. Прекъсването вероятно ще увеличи опасенията относно конкуренцията в индустрията, която е доминирана от Роджърс. Компанията, която има около 10 милиона безжични абонати и 2,25 милиона интернет абонати на дребно, е водещият доставчик на услуги в Онтарио и заедно с BCE и Telus контролира 90% от пазарния дял в Канада.
По-рано тази година канадското Бюро за конкуренция блокира опита на Роджърс да погълне конкурента Shaw Communications в сделка за 20 милиарда канадски долара, заявявайки, че това ще попречи на конкуренцията в страна, където цените на телекомуникациите са едни от най-високите в света.
„Днешното прекъсване илюстрира необходимостта от по-независима конкуренция, която ще стимулира повече мрежови инвестиции, така че прекъсванията да са много по-малко вероятни", каза Антъни Лакавера, управляващ директор на Globealive, инвестиционен посредник, който наддаваше за безжичен доставчик, участващ в сделката Rogers/Shaw.
Downdetector, който проследява прекъсванията чрез съпоставяне на отчети за състоянието от редица източници, показа доклади за прекъсвания, започващи от 4:30 сутринта ET, достигайки повече от 20 000 потребители до 7 сутринта ET. Докладите спаднаха до около 8000 до 11.30 сутринта ET.
Прекъсването в цялата страна доведе до това, че някои обаждащи се изправиха пред трудности при достъп до службите за спешна помощ чрез обаждания на 911, каза полицията в Канада, включително в Отава и в най-големият град Торонто.
Interac, която управлява услуга за парични преводи по имейл, използвана от няколко канадски банки, каза, че прекъсването е засегнало и нейните услуги. Toronto-Dominion Bank каза, че е изправена пред системни проблеми с услугата Interac e-Transfer.
Bank Of Montreal заяви, че прекъсването е засегнало финансовите институции, безплатните номера, както и транзакциите, а Royal Bank of Canada заяви, че нейните банкомати и услугите за онлайн банкиране са засегнати.
Това беше второто голямо прекъсване за Роджърс за малко повече от година. През април миналата година хиляди нейни клиенти съобщиха за периодични прекъсвания на безжичните услуги за глас и данни за няколко часа, преди компанията да успее да възстанови пълните операции на своята мрежа.

Станете почитател на Класа