Блинкен очаква споразумението за зърно да бъде изпълнявано гладко

Блинкен очаква споразумението за зърно да бъде изпълнявано гладко
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    24.07.2022
  • Сподели:

Администрацията на САЩ очаква изпълнението на споразумението за транспортиране на зърно в Черно море да продължи безпроблемно, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в изявление.
„Гладният свят не може да чака и ние очакваме прилагането на днешната сделка да започне бързо и да продължи без прекъсване или намеса. Съединените щати приветстват тази сделка и поздравяват генералния секретар на ООН [Антонио] Гутериш и турския президент [Тайип] Ердоган за техните ангажирани дипломатически усилия да посредничат в тези дискусии", добави американският първи дипломат.
Той описа споразумението като „положителна стъпка към справяне с широкообхватните последици от конфликта в Украйна". Според него международната общност сега трябва да наблюдава изпълнението на сделката от страна на Русия, включително „прекратяване на ефективната й блокада на украинските пристанища и гарантиране, че украинските селскостопански стоки – включително зърно, маслодайни семена и слънчогледово масло – ще достигат до световните пазари".
„Краят на руската блокада на украинския селскостопански износ през Черно море е следователно само една от многото стъпки, които Русия трябва да предприеме, за да гарантира, че храната от Украйна ще стигне до световните пазари".
На 22 юли в Истанбул беше подписан пакет от документи, насочени към решаване на проблема с доставките на хранителни продукти и торове на световните пазари. Съгласно меморандума Русия-ООН, ООН се задължава да работи за премахване на антируските ограничения, възпрепятстващи износа на селскостопански продукти и торове. Друг документ предвижда механизъм за износ на зърно от контролираните от Украйна черноморски пристанища. Споразумение между Русия, Турция и ООН предвижда създаването на четиристранен координационен център за проверка на корабите, превозващи зърно, за предотвратяване на контрабанда на оръжия и изключване на провокациите.

Станете почитател на Класа