Олаф Шолц обяви спасителна програма за най-големия вносител на руски газ

Олаф Шолц обяви спасителна програма за най-големия вносител на руски газ
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    24.07.2022
  • Сподели:

Германия е създала план за спасяване от фалит на най-големия си вносител на руски газ на фона на огромното увеличение на цените на енергията, потвърди правителството.
Канцлерът Олаф Шолц каза, че правителството ще вземе 30% дял в енергийната фирма Uniper и също обеща, че ще бъде предложена повече помощ на обикновените хора, които се борят да покрият растящите сметки за енергия, възприемайки кризисен лозунг, насочен към обществеността: „ Никога няма да вървиш сам."
Шолц призна мащаба на кризата, в която изпадна Германия, докато се бореше да се справи с драстичното намаляване на доставките на руски газ, като в същото време се опитваше бързо да диверсифицира енергийните си доставки и да намали зависимостта си от Москва. От началото на инвазията в Украйна тя е намалила зависимостта си от руски газ от 55% на 26%, според министерството на икономиката.
Прекъсвайки отпуската си за набързо свикана пресконференция в Берлин, Шолц каза, че неговото правителство ще предостави 7,7 милиарда евро като хибриден капитал на Uniper, както и ще отпусне кредитна линия от 9 милиарда евро на компанията чрез държавно управляваната банка KfW. Министърът на икономиката Робърт Хабек характеризира хода, за който правителството и хората от сектора намекваха от седмици, като опит за предотвратяване на „криза в стил Lehman Brothers". Това дойде ден след като Русия отново включи главния тръбопровод за природен газ към Германия, след ремонтни работи, но пусна само 40% от капацитетния поток.
Бизнес светът, воден от германската индустриална асоциация BDI, повтори предупреждението на Хабек в четвъртък, че потокът от газ е недостатъчен и твърде непредсказуем за Германия и все още може да бъде изключен напълно. Хабек подчерта спешността на изготвянето на планове за извънредни ситуации за спестяване на газ преди зимата, като обяви национална стратегия за спестяване на енергия при извънредни ситуации.
Ръководителят на Федералната мрежова агенция Клаус Мюлер обяви, че целите за запълване на 23-те газови хранилища в Германия ще бъдат увеличени в отговор на оскъдните доставки, които той призна, че няма да са достатъчни, за да прекара най-голямата икономика в Европа през зимата. Те са пълни на около 65%. Целта на Мюлер, която може да не е осъществима, е ниво на запълване от 95% до 1 ноември.
Зигфрид Русвурм, президент на BDI, каза, че няма много причини за облекчение, че газът е потекъл отново. Имаше широко разпространени страхове, че Русия може да е избрала изобщо да не отваря крановете. „Остава отворен въпросът дали газът наистина ще тече дългосрочно и в договорените количества. Ограничените количества, които се доставят, ще доведат до високи цени и несигурност сред клиентите в индустрията, както и сред частните потребители. Германия е в опасност да се превърне в пионка от политиката на изнудване на Русия", каза той.
„Uniper, като най-големият вносител на руски газ в Германия, който продава електричество и газ на клиенти на едро, е компания от жизненоважно значение за икономическото развитие на нашата страна и за енергийните доставки на нашите граждани", каза Шолц, аргументирайки се, че средствата ще дадат шанс на Uniper да се стабилизира за в бъдеще. Финландската енергийна компания Fortum, която има най-големия дял в Uniper, се е съгласила с плана.
Междувременно местонахождението на ремонтирана турбина, част от операцията на Северен поток, макар и известно на правителството, се пази в тайна. Хабек обвини Русия, че изглежда „малко заинтересована" от връщането й. Тубината беше ремонтиран в Канада и върната в Германия по-рано този месец и се съхранява на тайно място, преди Русия да предостави необходимата документация за изпращането й. Русия използва турбината като извинение за неспособността си да осигури пълното количество газ, което е по договор.

Станете почитател на Класа