Страхът да не изпуснеш руши финансите на младежите

Страхът да не изпуснеш руши финансите на младежите
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.07.2022
  • Сподели:

Отнема само няколко секунди, прекарани в социалните мрежи, за да видим колко много хора са на почивка в момента, на концерт или колко се наслаждават на храната в даден ресторант.

Със сигурност т. нар. "потребление за отмъщение" (постепенен ръст в потреблението над нормалните му равнища след безпрецедентно икономическо събитие - бел. ред.) се разраства, а пръст в това имат и социалните мрежи.

Според проучвания това вече не се дължи единствено на влиянието на известни личности. Да гледаш как други се хранят в ресторант, отиват на почивка или пазаруват за дрехи или друго, създава желание да не изоставаш. Става въпрос за страха да не изпуснеш (от FOMO - Fear Of Missing Out - бел. ред.).

Близо 40% от младежите признават, че харчат повече за изживявания, отколкото за необходими стоки и услуги, като плащането на сметки, сочат данните от проучване на Credit Karma. Това макар и отчасти се дължи на желанието радостта от изживяването да бъде споделена в социалните мрежи.

В същото време забавленията навън станаха значително по-скъпи, но въпреки това много американци (и не само) са склонни да задлъжнеят, за да се позабавляват, пише CNBC.

Въпреки че мнозинството от младежите казват, че социалните мрежи като Instagram и TikTok имат негативно влияние върху личните им финанси, страхът да не изпуснеш се оказва по-голяма сила.

Междувременно мнозинството от американците посочват, че живеят от заплата на заплата и се чувстват все по-притиснати от икономика, в която инфлацията достигнай най-високото си ниво от 1981 г.

Близо 30% от поколение Z на възраст между 18 и 25 години в САЩ продължават да живеят с родителите си, докато една четвърт от т. нар. Милениъли на възраст между 25 и 34 години също все още са със семействата си.

От тези, които са се изнесли, 32% посочват, че половината от месечните им доходи отиват за плащане на ипотека или за наем.

Въпреки това инфлацията и поскъпващата издръжка на живот не променя този FOMO страх, смята Колийн МакКриъри, експерт по потребление в Credit Karma.

"Това не е просто да бъдеш повлиян, това е желанието да направиш впечатление", каза МакКриъри. На фона на продължаващото покачване на цените обаче "няма да си способен да издържиш на това с течение на времето", предупреди експертът. "Само ще става по-трудно, не по-лесно", каза гостът.

 

Станете почитател на Класа