Посланикът на ЕС в Скопие: Преговорите спират, ако българите не влязат в конституцията

Посланикът на ЕС в Скопие: Преговорите спират, ако българите не влязат в конституцията
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.08.2022
  • Сподели:

Северна Македония няма причина да слага под подозрение своята еднаквост, счита Дейвид Гиър.Ако Северна Македония не промени конституцията си, с цел да впише в нея българите, процесът на договаряния на Скопие за влизане в Европейски Съюз ще спре. Това споделя посланикът на Европейски Съюз в Северна Македония Дейвид Гиър в изявление за македонската секция на Радио Свободна Европа, представен от БНР.

"Разбира се, суверенно решение на Северна Македония е да промени ли конституцията си. Най-вероятният сюжет, в случай че главният закон не бъде изменен, ще бъде, че преговорният развой ще спре провеждането на междуправителствената конференция и идващите стъпки ще изчакат решаването на този въпрос. Не тъй като трета страна ще наложи несъгласие, а тъй като решението на Северна Македония би означавало отдръпване от ангажимент, стихотворец двустранно с България ", споделя Гиър.

Той отхвърля да разяснява настояването на опозицията в Република Северна Македония за осъществяване на референдум, само че предлага да бъде погледната "голямата картина " и стратегическият избор, който в Скопие са създали преди доста години. "ЕС и целият метод не се основават на насила, а на съдействие и непринудено предпочитание да се присъедините и да бъдете част от този съюз. Вижте страните, които станаха членове. Испанците станаха ли по-малко испанци?

Естонците, които са от по-малка страна, не станаха по-малко естонци. Малтийците, една още по-малка страна, не станаха по-малко малтийци ", споделя още посланикът на Европейски Съюз в Скопие и добавя, че Северна Македония няма причина да слага под подозрение своята еднаквост.

Станете почитател на Класа