"Газпром" спира доставките на газ за Латвия

"Газпром" спира доставките на газ за Латвия
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    01.08.2022
  • Сподели:

Руският производител на газ "Газпром" заяви в събота, че е спрял да изпраща газ до Латвия, след като я обвини в нарушаване на условията за доставка - ход, който балтийската страна каза, че няма да има голямо влияние върху нейните газови доставки.
Русия вече спря доставките на газ за Полша, България, Финландия, Холандия и Дания, които отказаха да плащат за газ в съответствие със заповед на президента Владимир Путин, изискваща сметки в рубли да бъдат открити в руска банка. Русия също спря продажбите на газ на Shell Energy Europe в Германия.
В изявлението Газпром не уточни кои условия за доставка на газ е нарушила Латвия, член на Европейския съюз и на НАТО, граничеща с Русия.
Едийс Сайканс, заместник-държавен секретар по енергийната политика в Министерството на икономиката на Латвия, каза, че ходът на Газпром няма да има голям ефект, като се има предвид, че Латвия вече е решила да забрани вноса на руски газ от 1 януари 2023 г. „Не виждаме големи въздействия от подобен ход", каза той.
Съобщението на Газпром дойде ден след като латвийската енергийна компания Latvijas Gaze заяви, че купува газ от Русия и плаща в евро, а не в рубли, изисквани при търговия с Газпром.
Страните от ЕС се споразумяха във вторник за извънреден регламент за ограничаване на използването на газ през тази зима, подготвяйки се за зима на несигурни доставки от Русия.
През март Путин каза, че най-големият производител на природен газ в света ще изиска от страните, определени като „неприятелски" в позицията си относно действията на Москва в Украйна, да плащат за газ в рубли.
Европейската комисия, като предупреди, че изпълнението на заповедта на Путин може да наруши санкциите на ЕС срещу Москва, призова компаниите да продължат да плащат във валутата, посочена в техните договори с Газпром.

Станете почитател на Класа