«Искат да прогонят сърбите от Косово и Метохия!»

«Искат да прогонят сърбите от Косово и Метохия!»
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.08.2022
  • Сподели:

Главата на Канцеларията за Косово и Метохия към сръбския кабинет на министрите Петър Петкович заяви след среща с политическите представители на сърбите от Косово и Метохия в Рашка, че това, което прави Албин Курти, е насочено директно срещу сърбите и че неговата цел е да прогони сръбския народ и институции от Косово и Метохия.

 

"Искат да прогонят сърбите от Косово и Метохия!"

 

 

В срещата в Дома на културата в Градац участваха представители на Сръбската листа, временните общински власти, ръководители на области, директори на държавни институции от Косово и Метохия.

Петър Петкович след срещата посочи, че за Белград е неприемливо да се издават входно-изходни документи, тоест премахването на сръбските лични карти за територията на Косово и Метохия, както и пререгистрацията на регистрационни номера.

Той подчерта, че сърбите в Косово и Метохия се ползват с пълната подкрепа на Република Сърбия.

Петкович също така заяви, че Албин Курти иска да използва решението на Прищина за по-нататъшно дестабилизиране на ситуацията и че новата криза е институционално насилие срещу сърбите в Косово и Метохия.

„Това, което Албин Курти прави, е насочено директно срещу сръбския народ в Косово и Метохия и има за цел да прогони сръбския народ и сръбските институции от Косово и Метохия“, каза Петкович.

Той отбеляза, че е предал посланието на президента Александър Вучич на представителите на сърбите от Косово и Метохия, който ги е призовал да пазят мира и да не се поддават на провокациите на Прищина.

Петкович добави още, че е чул ясно от всички представители на сърбите на срещата тяхното искане за създаване на Съюз на сръбските общини (ССО).

Той счита, че кризата и всичко, което се случва, както и институционалното насилие срещу сърбите в Косово и Метохия, нямаше да се случи, ако имаше ССО, което според него трябва да стане основа за реализацията на колективните права на сърбите в Косово и Косово.

Петкович каза още, че Белград ще продължи да издава всички документи за гражданите в провинцията, както досега.

Срещата се проведе по повод съобщението на Прищина, че от 1 август ще бъде взето решение за издаване на удостоверения вместо документи на граждани, които имат документи на Република Сърбия при влизане в Косово и Метохия.

Също така, според информация от Прищина, утре ще започне изпълнението на решението за замяна на регистрационните номера, издадени от Сърбия, с обозначението «РКС».

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа