НАСА критикува Китай след неконтролирано връщане на ракета на Земята

НАСА критикува Китай след неконтролирано връщане на ракета на Земята
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    01.08.2022
  • Сподели:

Китайска ракета-ускорител направи неконтролирано завръщане на Земята в събота, казаха представители на министерството на отбраната на САЩ, като упрекнаха Пекин, че не е споделил информация за спускането на потенциално опасния обект.
Космическото командване на САЩ потвърди, че ракетата Long March 5B е навлязла отново в атмосферата на Земята над Индийския океан в събота, но препрати всеки въпрос относно потенциалното разпръскване на отломки и местоположението на падането към Китай.
Ракетата Long March 5B беше използвана миналата неделя за изстрелване на космически кораб без екипаж, наречен Wentian, носещ втория от трите модула, на Китай, за да завърши новата си космическа станция Tiangong.
Администраторът на НАСА Бил Нелсън разкритикува Пекин в събота, като каза, че несподелянето на подробности за падането на ракетата е безотговорно и рисковано. „Всички космически нации трябва да следват установените най-добри практики и да дадат своя принос за споделяне на този тип информация предварително„ за да позволят надеждни прогнози за потенциален риск от удар с отломки, особено от тежкотоварни превозни средства, като Long March 5B , които носят значителен риск от загуба на живот и имущество. Това е от решаващо значение за отговорното използване на космоса и за гарантиране на безопасността на хората тук на Земята."
Aerospace Corp, финансиран от правителството изследователски център с нестопанска цел, заяви, че е било безразсъдно да се позволи на цялата основна степен на ракетата - която тежи 22,5 тона - да се върне на Земята при неконтролирано повторно навлизане.
През изминалата седмица анализаторите казаха, че тялото на ракетата ще се разпадне, докато пътува през атмосферата, но е вероятно достатъчно големи многобройни парчета да оцелеят след огненото повторно навлизане и отломки да валят над зона с дължина около 2000 км и ширина около 70 км.
Китайското посолство във Вашингтон не коментира веднага. Китай каза по-рано тази седмица, че ще следи отблизо отломките, но те представляват малък риск за всеки на земята.
Фрагменти от друг китайски Long March 5B се приземиха на Кот д'Ивоар през 2020 г., повреждайки няколко сгради в тази западноафриканска държава, въпреки че няма съобщения за наранявания на хора.
САЩ и повечето други космически нации обикновено правят допълнителни разходи за проектиране на своите ракети, за да избегнат големи, неконтролирани повторни влизания – императив, съблюдаван до голяма степен, след като големи парчета от космическата станция на НАСА Skylab паднаха от орбита през 1979 г. в Австралия .
Космическата станция Tiangong е една от перлите в короната на амбициозната космическа програма на Пекин, която приземи роботизирани роувъри на Марс и Луната и превърна Китай в едва третата нация, извела хора в орбита.

Станете почитател на Класа