Предупредиха депутатите в Нова Зеландия да не използват TikTok

Предупредиха депутатите в Нова Зеландия да не използват TikTok
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    03.08.2022
  • Сподели:

Депутатите от Нова Зеландия бяха предупредени да не използват TikTok, заради опасения, че китайското правителство може да има достъп до данните. Миналата седмица говорителят на Камарата на представителите Тревър Малард изпрати предупреждение до всички партии, че депутатите не трябва да използват приложението на своите парламентарни телефони и устройства.
„Това може да представлява риск за сигурността, като данните на вашите устройства могат да бъдат достъпни за ByteDance (собственикът на TikTok) и китайското правителство", се казва в имейла.
Въпреки че в съобщението от парламентарната служба се казва, че „силно се препоръчва изтриването на приложението изцяло, а ако депутатите са избрали да го имат, те трябва да проверят настройките, за да се уверят, че се чувстват комфортно със своето местоположение".
Досега само няколко новозеландски политици имат официално присъствие в TikTok, въпреки че приложението става все по-популярно сред тези, които се кандидатират. Някои новозеландски служители – като полицията – вече имат директна забрана да използват TikTok на работните си устройства.
Притесненията относно сигурността на TikTok и близостта на компанията до китайската държава я превърнаха в честа цел на санкции, забрани и предупреждения. През 2020 г. тогавашният президент Доналд Тръмп издаде изпълнителна заповед за забрана на TikTok, позовавайки се на опасения за сигурността и близостта му с китайското правителство, като националните конвенции на Демократическата и Републиканската партия предупредиха служителите да не използват приложението. Джо Байдън обяви, че ще отмени тези заповеди през 2021 г., но продължи проверката на националната сигурност на САЩ, свързана с TikTok.
TikTok, който има над 1 милиард потребители в световен мащаб, отрече да създава опасения за националната сигурност.

Станете почитател на Класа