Гутериш: „Светът е на една грешка в изчисленията от ядрено унищожение“

Гутериш: „Светът е на една грешка в изчисленията от ядрено унищожение“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    03.08.2022
  • Сподели:

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че недоразумение може да предизвика ядрено унищожение, като Съединените щати, Великобритания и Франция призоваха Русия да спре „опасната си ядрена реторика и поведение".
При откриването на ключовата конференция на Договора за неразпространение на ядрено оръжие (ДНЯО) в Ню Йорк Гутериш предупреди, че светът е изправен пред „ядрена опасност, невиждана от разгара на Студената война".
Позовавайки се на войната на Русия с Украйна и напрежението на Корейския полуостров и в Близкия изток, Гутериш каза, че се опасява, че кризите „с ядрени нюанси могат да ескалират".
„Днес човечеството е само на едно недоразумение, на едно погрешно изчисление, от ядреното унищожение. Имахме изключителен късмет досега. Но късметът не е стратегия. Нито пък е щит от геополитическото напрежение, прерастващо в ядрен конфликт", добави той и призова „нациите да насочат човечеството по нов път към свят без ядрени оръжия", на 10-ата конференция за преглед на ДНЯО, международен договор, който влезе в сила през 1970 г. за предотвратяване на разпространението на ядрени оръжия. Срещата, проведена в централата на ООН в Ню Йорк, беше отлагана няколко пъти от 2020 г. насам поради пандемията Covid-19.
Гутериш каза, че „конференцията е шанс да укрепим договора и да го направим подходящ за тревожния свят около нас. Премахването на ядрените оръжия е единствената гаранция, че те никога няма да бъдат използвани", каза генералният секретар и добави, че ще посети Хирошима за годишнината от американската атомна бомбардировка над японския град на 6 август 1945 г.
„Почти 13 000 ядрени оръжия сега се съхраняват в арсенали по света. Всичко това в момент, когато рисковете от разпространение растат и предпазните средства за предотвратяване на ескалация отслабват", добави Гутериш.
През януари петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН – САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция – обещаха да предотвратят по-нататъшното разпространение на ядрени оръжия. В понеделник САЩ, Великобритания и Франция потвърдиха ангажимента си в съвместно изявление, в което се казва, че „ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води".
Те също се прицелиха в Русия – която обяви, че е поставила ядрените си сили в бойна готовност малко след нахлуването си в Украйна на 24 февруари – и призоваха Москва да спазва международните си ангажименти по ДНЯО.
„След непровокираната и незаконна агресивна война на Русия срещу Украйна, ние призоваваме Русия да прекрати своята безотговорна и опасна ядрена реторика и поведение", казаха те.
Президентът Владимир Путин настоя, че Русия остава вярна на "буквата и духа" на договора и че не може да има "победители" в ядрена война, според Кремъл.

Въпреки че много изказвания бяха съсредоточени върху Русия, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен осъди също Северна Корея, която „продължава да разширява своята незаконна ядрена програма", и Иран, който „остава на път към ядрена ескалация".
По-рано в изявление Джо Байдън призова Русия и Китай да започнат преговори за контрол на ядрените оръжия. Американският президент повтори, че администрацията му е готова „експедитивно да преговаря" за замяна на New Start, договорът, ограничаващ междуконтиненталните ядрени сили в Съединените щати и Русия, който трябва да изтече през 2026 г.
ДНЯО, който подписалите 191 страни преразглеждат на всеки пет години, има за цел да предотврати разпространението на ядрени оръжия, да насърчи пълното разоръжаване и да насърчи сътрудничеството в мирното използване на ядрената енергия. На последната конференция за преглед през 2015 г. страните не успяха да постигнат споразумение по съществени въпроси.
„Оттогава разделението в международната общност стана само по-голямо", заяви японският премиер Фумио Кишида. „Пътят към свят без ядрени оръжия стана още по-труден. Въпреки това отказването не е опция."

Станете почитател на Класа