САЩ връщат на Камбоджа антики, заграбени от исторически обекти

САЩ връщат на Камбоджа антики, заграбени от исторически обекти
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.08.2022
  • Share:

Съединените щати ще върнат на Камбоджа 30 плячкосани антики, включително бронзови и каменни статуи на будистки и индуистки божества, изсечени преди повече от 1000 години, казаха американски служители.
Археологическите обекти в страната, включително Koh Ker, столица на древната кхмерска империя – претърпяха широко разпространени грабежи по време на гражданските конфликти между 60-те и 90-те години на миналия век. Оттогава правителството на Камбоджа се опитва да репатрира откраднатите антики, продавани на международния пазар.
Деймиън Уилямс, висшият федерален прокурор в Манхатън, каза, че артикулите, които ще бъдат върнати, са били продадени на западни купувачи от Дъглас Лачфорд, дилър от Банкок, който е създал фалшиви документи, за да прикрие, че артикулите са били ограбени и контрабандни.
Уилямс каза, че антиките, включително статуя от пясъчник от 10-ти век, изобразяваща хиндуисткия бог на войната Сканда, яздещ на паун, и скулптура на Ганеша, са били доброволно преотстъпени от американски музеи и частни колекционери, след като службата му подаде граждански искове за конфискация. И двете скулптури са били плячкосани от Кох Кер, съобщи американската прокуратура в южния район на Ню Йорк.
„Тези статуи и артефакти ... са от изключителна културна стойност за камбоджанския народ. Тези антики, които връщаме днес, са изтръгнати от тяхната страна, много от тях са свещени артефакти, измъкнати от храмове и дворци, за да бъдат пренесени контрабандно през границите и разпространени от онези, които търсят печалба, без никакво отношение към нематериалната стойност, която имат за хората в родината си", каза Уилямс на церемония в Манхатън, обявявайки връщането на антиките.
Антиките ще бъдат изложени в Националния музей на Камбоджа в Пном Пен, каза посланикът на Камбоджа Кео Чхеа пред Ройтерс на церемонията. „Това е като връщане на душите на нашата култура обратно към нашите хора. Много сме благодарни", добави Чхеа.

Станете почитател на Класа