Републиканците правят оръжие от претърсването на ФБР в Мар-а-Лаго

Републиканците правят оръжие от претърсването на ФБР в Мар-а-Лаго
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.08.2022
  • Share:

Горчиво поляризираната реакция на претърсването на ФБР в дома на Доналд Тръмп в Мар-а-Лаго заплаши да разпали политическото разделение на Америка.
Бившият президент каза, че агенти са „нахлули" в курорта му във Флорида и са проникнали в неговия сейф, зашеметяващ обрат на събитията, очевидно свързан с разследване на правосъдното министерство за премахването на официални президентски документи.
За демократите и другите критици на Тръмп това беше отдавна закъсняла стъпка към справедливост и доказателство, че никой – дори бивш президент – не е законно недосегаем.
Тед Лиу, демократ в Камарата на представителите, публикува в Twitter: „Никой не е над закона". А „Проект Линкълн", група против Тръмп, каза в изявление: „Никога преди домът на бивш президент не е бил обискиран в криминално разследване. Днешната акция е първата стъпка за правоприлагащите органи или Конгреса да държат Доналд Тръмп отговорен за организирането на заговор за оставане на власт, който доведе до атаката на 6 януари."
Републиканците реагираха яростно на развитието, следвайки примера на Тръмп в твърдението, че претърсването показва, че Министерството на правосъдието води политически мотивиран лов на вещици. Тяхната цветна реторика няма да смекчи опасенията, че съдебното преследване на Тръмп може да доведе до социални вълнения и дори политическо насилие.
Рона Макданиел, председател на Републиканския национален комитет, каза: „Абсолютната власт покварява абсолютно. Демократите непрекъснато въоръжават бюрокрацията срещу републиканците. Това нападение е възмутително. Тази злоупотреба с власт трябва да спре и единственият начин да направим това е да изберем републиканците през ноември".
Кевин Маккарти, лидерът на републиканското малцинство в Камарата на представителите, заяви зловещо „Министерството на правосъдието е достигнало непоносимо състояние на въоръжена политизация. Когато републиканците си върнат Камарата, те ще извършат незабавен надзор на отдела. Главен прокурор Гарланд: запазете документите си и изчистете календара си."
Боб Гуд, републикански конгресмен, написа в Twitter: „Продължаващото въоръжаване на федералното правителство срещу неговите граждани и политически опоненти продължава под марша на Байдън/Гарланд към полицейска държава". А Конгресмен Рони Джаксън добави: „Тази вечер ФБР официално стана враг на народа!!!"
Дейвид Акселрод, бивш стратег при Барак Обама, заяви: „Ето защо Тръмп ще се кандидатира. Той иска да представи всяко криминално разследване или съдебно преследване като заговор, който да му попречи отново да стане POTUS. Много от последователите ще му повярват."

Станете почитател на Класа