САЩ се отнасят сериозно към визовите си задължения в ООН

САЩ се отнасят сериозно към визовите си задължения в ООН
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.08.2022
  • Share:

Съединените щати са сериозни по отношение на задълженията си за издаване на визи в рамките на споразумението с ООН, каза в понеделник пред ТАСС представител на мисията на САЩ в ООН, отговаряйки на въпрос дали руският външен министър Сергей Лавров и други членове на руската делегация ще получат визи за участие в седмицата на високо равнище на Общото събрание на ООН.
Източникът отбеляза, че САЩ, като приемаща страна, имат задължения в рамките на споразумението с ООН за улесняване на посещения от страни-членки на ООН. Източникът подчерта, че мисията се отнася сериозно към задълженията си.
Руският президент Владимир Путин одобри Лавров за ръководител на делегацията на страната на 77-ата Генерална асамблея на ООН през септември. Седмицата на високо равнище на Общото събрание на ООН, която обикновено събира държавни глави, министър-председатели и членове на кабинети от страните-членки на ООН, ще се проведе на 20-26 септември. Според предварителната програма на събитието руският първи дипломат трябва да говори пред Общото събрание на 24 септември.
По-рано Лавров изпрати писмо до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за пренебрегването от страна на Съединените щати на задълженията им като страна домакин на централата на организацията. Гутериш е обсъдил с Лавров и посланика на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд темата за издаването на визи на руски дипломати.
Междувременно украинският президент Владимир Зеленски пред вестник The Washington Post поиска западните страни да затворят границите си за всички руснаци. Според него "най-важните санкции са затварянето на границите, руснаците трябва да живеят в своя собствен свят, докато не променят философията си. Това трябва да включва и онези руснаци, които са напуснали страната, протестирайки срещу действията на правителството. Каквито и да са руснаци ги накарайте да отидат в Русия, цялото руско население трябва да носи отговорност. Населението избра това правителство и те не се борят с него, не спорят с него, не му крещят", отбеляза той и разкритикува досегашните санкции като слаби и неефективни.

Станете почитател на Класа