Сърбия е договорила доставки на оръжие за 1,3 милиарда долара

Сърбия е договорила доставки на оръжие за 1,3 милиарда долара
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.08.2022
  • Share:

Важен партньор е Русия, от която са поръчани четири бойни хеликоптера Ми-35М, три транспортни Ми-17В-5, две батареи от зенитно-ракетни комплекси "Панцир-С1М", системи за противоелектронно действие и борба с дронове и др.

Миналата година Сърбия е договорила доставки на оръжия и военно оборудване на стойност един милиард и 318 милиона долара, което е сума, по-голяма от общата стойност на всички поръчки от края на 2016 г., когато започна процесът на модернизация на сръбската армия, съобщават агенция Бета и БТА.

Според портала Балканска мрежа за сигурност размерът на договорените доставки е посочен в отчета за дейността на държавната компания "Югоимпорт-СДПР" за миналата година. Посочва се, че са сключени 287 индивидуални договора с 31 държави.

Порталът допълва, че част от договорите са сключени за нуждите на местното производство във фабриката "Бойни комплексни системи", а други са 100 процента собственост на "Югоимпор-СДПР". Косвено това са и поръчки за армията, защото например бойните машини Лазар 3 и Милош, които се произвеждат серийно за вътрешните нужди, имат американски двигатели и френска независима поддръжка.

"Драстичният ръст на доставките на оръжие предполага нови големи договори. Важен партньор беше Русия, от която са поръчани четири бойни хеликоптера Ми-35М, три транспортни Ми-17В-5, две батареи от зенитно-ракетни комплекси "Панцир-С1М", системи за противоелектронно действие и борба с дронове и др.

В текста се напомня, че практиката при големите сделки е част от парите да се дават като аванс, но няма публични данни колко е платено на Русия за оръжия, които сега не могат да бъдат получени поради международните санкции и блокадата на руската икономика.

"Разбира се, става въпрос за голямо недоглеждане и безразсъдство да се сключи договор за доставка на оборудване с държава, която се готви за война, и ние предполагаме, че разузнавателната работа на Сърбия е предоставила навременна и точна информация за ситуацията на изток", отбелязва порталът.

Припомня се също, че официално беше обявено, че от Франция ще бъдат закупени радари GM400, GM200 и GM60 за системата за въздушно наблюдение и докладване и за частите за противовъздушна отбрана.

"От Airbus бяха поръчани десет многоцелеви хеликоптера H145M за военновъздушните сили, в допълнение към по-рано придобитите пет броя въз основа на договора от декември 2016 г., с който започна цикълът на модернизация. В рамките на страната министерството на отбраната, министерството на финансите и "Югоимпорт-СДПР" договориха закупуването на въоръжение местно производство с голям дял вносни агрегати и устройства“, допълва порталът.

 

Станете почитател на Класа