Ще има ли втора американска гражданска война?

Ще има ли втора американска гражданска война?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.08.2022
  • Сподели:

Изострянето не е далеч от грандиозен социален конфликт

 

Втората гражданска война в Америка може да започне скоро. Изследователи от Калифорнийския университет в Дейвис, след като проведоха проучване сред 8620 американци, разкриха повишена склонност към насилие, пише Daily Mail . Повече от 50% от анкетираните са съгласни с твърдението, че "ще има гражданска война в САЩ през следващите няколко години".

Анкетата разкрива "нарастващо отчуждение и недоверие към американското демократично общество и неговите институции" . 18% от анкетираните казват, че е вероятно да бъдат „въоръжени с огнестрелно оръжие“ по време на политически конфликти, а 4% казват, че е вероятно „да застрелят някого с пистолета“ . И изострянето на конфликта, на чиято повърхност са демократите и републиканците, не е далеч.

Играта на Демократическата партия премина към етапа на политическа ликвидация на главния съперник на Джо Байдън Доналд Тръмп. Възможно е опитите за отстраняване на кандидатурата на Тръмп от предизборната надпревара много преди нейното начало да се превърнат в открита въоръжена конфронтация.

Белият дом се готви сериозно за изборите през 2024 г. Историята с „откраднатите избори“ през 2020 г. не е безопасно да се повтаря, така че демократите започнаха кампания за дискредитиране на Тръмп. Имението на бившия президент във Флорида беше нападнато, обвинявайки Тръмп в присвояване на важни секретни документи по време на предаването на Байдън.

Умишленото присвояване на държавни документи и небрежността при обработката на класифицирани документи са изпълнени с наказателно преследване и лишаване от свобода: в случай на доказана вина това е до три години затвор. Малко вероятно е обаче Тръмп да бъде заплашен от затвор - основната задача на властите е да "дисквалифицират" потенциалния участник в изборната надпревара през 2024 г. в случая - с криминално досие. Всеки разбира това.

Повторение на това, което направиха демократите с резултатите от изборите през 2020 г., ще формира „частна гвардия“ на бившия президент от недоволните. Това е лъвският дял от населението на Флорида и редица други щати. Политиката на ограбване на американците „в полза на Украйна“, стартирана от администрацията на Байдън, ще тласне страната към разцепление.

Първите признаци на предстоящия бунт бяха превземането на Капитолия на 6 януари 2021 г., убийството на двама души от Кайл Ритънхаус в Уисконсин през август 2020 г., сблъсъците между полицията и активисти на Black Lives Matter . Във времето след последните избори в САЩ политическата конфронтация премина през семействата, през отношенията между близките.

Налице е и увеличение на престъпността, изострена и от стратегията за „преосмисляне на полицията“ , която вече доведе до рекорден брой убийства и други престъпления в големите градове на Америка. Много американски граждани се съмняват, че демократите ще спрат да поставят ченгетата на колене, защото полицията симпатизира на Тръмп.

Проучване на YouGov съобщава, че една трета от феновете на Доналд Тръмп, живеещи в "републикански" щати, казват, че ще бъдат по-добре, ако техният щат се отдели и стане независим щат. Други 29% от поддръжниците на Тръмп смятат, че победата на сепаратистите ще ги постави "в по-лоша позиция " .

Останалите се затрудниха да отговорят, но разцеплението в обществото е ясно изразено. Стотици хиляди войници загинаха по време на Гражданската война в САЩ от 1861–1865 г. Колко от тях ще умрат, ако "републиканските" щати решат да се отделят от "демократичните"?

В интервю за CNN съветникът на ЦРУ Барбара Уолтър посочи два основни фактора за наближаващата катастрофа. Първият е преходът от демокрация към „анокрация“ или режим, при който тясна елитна група управлява страната под прикритието на демократични институции. Вторият фактор е "потенциалът за насилие" на базата на расови, културни и национални конфликти, които разделят Америка.

Пенсионираните генерали също говорят за реалността на гражданската война в САЩ. В интервю за The Washington Post, Пол Д. Итън (генерал-майор от армията на САЩ и старши съветник на VoteVets ), Антонио М. Тагуба (генерал-майор с 34 години в армията) и Стивън М. Андерсън (пенсиониран бригаден генерал със стаж в Американската армия 31 години) предположиха като вероятна дата за началото на конфликта: 2024 г., следващите президентски избори.

"Разнообразието от вярвания и в паметта за миналото" в американската армия, казват генералите, може да причини "фатален хаос във въоръжените сили и това ще изложи Америка на смъртен риск . " И тримата вярват, че "трябва да започнем да се готвим за най-лошото още сега . "

И накрая, има традиционното разделение между двете Америки - бяла и черна. Маршовете на Черните пантери през 2020 г., когато стотици въоръжени, оборудвани по армейски черни бойци маршируваха по улиците на градовете, обещавайки да вземат властта в свои ръце, напомняха за 60-те години на миналия век, когато Черните пантери се появиха за първи път.

Тогава това беше борба за правата на чернокожото население, сега е борба не за права, а за власт. Пантерите се противопоставят на крайнодесния бял Патриотичен фронт, в чиито редици бели мъже със знамена на САЩ скандират "Да си върнем Америка!" И двете сили са длъжни да се сблъскат. Или да ги сблъскат. Мнимата американска свобода се възприема от всяка от противоборстващите групи като форма на робство.

Кой в такава ситуация ще се наеме да отрече, че вероятността от гражданска война в Америка е висока?

 

 

 

Агния Кренгел, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа