Нивата на водата в Рейн спадат, сушата засяга корабоплаването

Нивата на водата в Рейн спадат, сушата засяга корабоплаването
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    14.08.2022
  • Сподели:

Нивата на река Рейн спаднаха до ново дъно в петък поради продължаващата суша в Германия и на други места в Европа, ограничавайки допълнително разпространението на въглища, бензин, пшеница и други стоки на фона на задаващата се енергийна криза.
Нивото на водата в Кауб близо до Франкфурт – ключова точка, където фарватерът е по-плитък отколкото другаде по реката – падна под 40 см в петък следобед, нивото, при което вече не е икономично за много шлепове да преминават през реката.
Според ежедневен бюлетин на Федералната администрация по водни пътища и корабоплаване на Германия нивата на водата по ключовия воден път са били на необичайно ниско ниво за този момент от годината и се очаква да спаднат с още 10-15 см през следващите три или четири дни . Докато 14-дневните метеорологични прогнози предвиждат повишаване на водните нива от средата на следващата седмица, администрацията каза, че е малко вероятно това да има значително въздействие.
Големи германски компании като BASF и ThyssenKrupp разчитат на Рейн за своите доставки на гориво, а корабите по реката също превозват въглища до електроцентрали, които правителството е избрало да използва по-интензивно в отговор на ограничаване на доставките на природен газ от Русия.
Въпреки че плавателните съдове миналата седмица все още можеха да пътуват по Рейн, компаниите бяха принудени да намалят натоварването си, а капацитетът за преминаване към железопътен или автомобилен транспорт е ограничен. Речен кораб обикновено може да превозва около 1000 тона пшеница, например, което ще изисква около 40 камиона, за същото количество.
Ханс-Хайнрих Вите, президент на Генералната дирекция за водни пътища, каза пред Frankfurter Allgemeine Zeitung, че очаква Рейн да не бъде затворен за корабоплаване това лято.
Еколозите също изразиха загриженост относно щетите от високите температури на водата върху околната среда. „Имаме твърде високи температури на водата, което има токсичен ефект върху обитателите на Рейн, върху рибите, върху цялата екосистема", каза климатологът Карстен Бранд пред Der Spiegel.
Отделно от това, официални лица в Германия и Полша изразиха нарастваща загриженост относно масовото измиране на риба в река Одер, като германският министър на околната среда Щефи Лемке в петък предупреди за катастрофа. Тонове мъртва риба бяха открити от края на юли в реката, преминаваща през двете страни. И двете страни смятат, че е виновно токсично вещество, но все още не са го идентифицирали. В петък учени от Германия съобщиха за повишена плътност на живак в проби, взети от реката. „Очертава се екологична катастрофа", каза Лемке пред вестникарската група RND

Станете почитател на Класа