„Тихата дипломация“ за размяната затворници продължава и трябва да даде плодове

„Тихата дипломация“ за размяната затворници продължава и трябва да даде плодове
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    14.08.2022
  • Сподели:

Русия и Съединените щати продължават да водят „тиха дипломация" относно възможността за размяна на руския гражданин Виктор Бут, който излежава присъда в затвора в Съединените щати; тя трябва да бъде ползотворна, Александър Дарчиев, директор на отдела за Северна Америка на руското външно министерство.
„Тихата дипломация" продължава, тя би трябвало да даде плодове, ако, разбира се, Вашингтон я следва стриктно, без да изпада в пропаганда", каза дипломатът в отговор на въпрос.
Що се отнася до изнасянето на темата за размяната на пленници от американска страна в публичното пространство, според Дарчиев "няма какво друго да се направи, освен да се вдигнат ръце. Не бих искал да мисля, че това е направено от чиста несъобразителност. По-скоро това беше опит да се окаже натиск върху нас чрез медиен шум, за да се спечелят пропагандни точки за управляващата Демократическа партия в навечерието на изборите за Конгрес през ноември. Това не помага на каузата, а само пречи." каза той
По-рано Вашингтон предложи на Москва да размени руския бизнесмен Виктор Бут, който излежава затвор в САЩ за трафик на оръжие, за баскетболистката Бритни Грийнър, осъдена на затвор за трафик на наркотици, и Пол Уилън, осъден в Русия за шпионаж. Размяната на пленници беше една от темите, обсъдени в телефонен разговор между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в края на юли. Лавров призова американския си колега да се върне към „тихата дипломация".

Станете почитател на Класа