Тръмп е разследван за потенциални нарушения на Закона за шпионажа

Тръмп е разследван за потенциални нарушения на Закона за шпионажа
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    14.08.2022
  • Сподели:

Доналд Тръмп е обект на криминално разследване за потенциални нарушения на Закона за шпионажа и допълнителни закони, свързани с възпрепятстване на правосъдието и унищожаване на архиви на федералното правителство, според заповедта за обиск, изпълнена от агенти на ФБР в дома на бившия президент в понеделник.
Заповедта за обиск упълномощава агентите на ФБР да изземат материали от резиденцията на Тръмп в Мар-а-Лаго, за да разследват престъпления във връзка със Закона за шпионажа, който забранява неразрешеното запазване на информация за националната сигурност, която може да навреди на Съединените щати или да помогне на противник. Другите закони, изброени в заповедта, включват федералния закон, който определя като престъпление унищожаването или укриването на документ с цел възпрепятстване на правителствено разследване, и федералния закон, който забранява незаконното премахване на държавни документи.
Разкритията на заповедта за обиск, бележат драматична ескалация в наказателните разследвания на Тръмп от Министерството на правосъдието. Те представляват може би един от най-коварните правни и политически моменти, с които се е сблъсквал досега бившият президент. Присъда за нарушаване на някой от подробните закони би била тежка: Законът за шпионажа има максимално наказание от 10 години във федерален затвор, а законът за възпрепятстване има максимално наказание от 20 години, докато законът за унищожаване на записи също може да забрани на всеки осъден да заема бъдеща длъжност.
Съдържанието на заповедта за обиск стана публично достояние дни след като агенти на ФБР иззеха 11 кутии с материали от курорта Мар-а-Лаго на Тръмп в Палм Бийч, Флорида, включително записи, считани за толкова чувствителни, че не могат да бъдат изброени поотделно. Най-чувствителният набор от документи, изнесени от дома на Тръмп след президентството във Флорида, бяха изброени общо като „Различни класифицирани/TS/SCI" – съкращението за строго секретна/чувствителна информация.
Агенти на ФБР изнесоха общо 11 комплекта секретни документи, някои от които бяха обозначени като строго секретни, съобщи Wall Street Journal първи. Федералните агенти също са иззели четири комплекта строго секретни документи, три комплекта секретни документи и три комплекта поверителни документи, показва разписката.
В разписката за обиск не се съдържат повече подробности относно съдържанието на секретните документи. Други материали от Mar-a-Lago, включват папки със снимки, информация за „президента на Франция" и помилване на политическия агент на Тръмп Роджър Стоун.
В центъра на бързо ескалиращ спор, Тръмп се нахвърли срещу министерството на правосъдието в петък, като каза в изявление, че е разсекретил всички въпросни записи. „Всичко беше разсекретено", заяви Тръмп. Той не е предоставил подробности за това как се е случило предполагаемото разсекретяване, а бившият помощник на администрацията на Тръмп, Каш Пател, каза, че въпреки че Тръмп е разсекретил записите, офисът на адвоката на Белия дом никога не е предоставил необходимата документация. Но дали бившият президент наистина е разсекретил документите, в крайна сметка може да няма значение. Законът за шпионажа, например, не прави разлика между класифицирани и разсекретени материали – неразрешеното задържане на всеки такъв документ остава престъпление.
Документите, маркирани като строго секретни, също са предназначени само за гледане в защитени стаи, известни като чувствителни отделени информационни съоръжения или SCIF, и тяхното присъствие в сутеренна складова зона в Mar-a-Lago изглежда отговаря на техническите елементи на нарушение на закона.
В изявление председателят на комисията по разузнаване на Камарата на представителите Адам Шиф каза, че секретните документи, намерени в Мар-а-Лаго, са потенциален проблем за сигурността. „Всеки ден, когато информация с такава класификация седи на несигурно място, е риск за нашата национална сигурност", каза Шиф.

Станете почитател на Класа