Русия предупреди САЩ за „точка без връщане“ в двустранните отношения

Русия предупреди САЩ за „точка без връщане“ в двустранните отношения
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    14.08.2022
  • Сподели:

Русия предупреди САЩ за точките, от които няма връщане назад, след което е възможно скъсване на дипломатическите отношения, каза в интервю за ТАСС Александър Дарчиев, директор на отдела за Северна Америка на руското външно министерство.
Дипломатът беше попитан дали се обмисля възможността за понижаване ранга на дипломатическите отношения между Москва и Вашингтон. „Не бих искал да изпадам в хипотетични спекулации какво е възможно и какво не е възможно в сегашната турбулентна ситуация, когато западняците начело със САЩ погазиха международното право и абсолютните табута в дипломатическата практика", каза Дарчиев.
„В този контекст бих искал да спомена законодателната инициатива, която в момента се обсъжда в Конгреса, за обявяване на Русия за „страна спонсор на тероризма". Ако бъде приета, това би означавало, че Вашингтон ще трябва да премине точката, от която няма връщане, с най-много сериозни съпътстващи щети на двустранните дипломатически отношения, чак до тяхното влошаване или дори прекъсване. Американската страна е предупредена", подчерта ръководителят на външното ведомство.

Станете почитател на Класа