САЩ и Китай обсъждат среща Байдън-Си на фона на търканията

САЩ и Китай обсъждат среща Байдън-Си на фона на търканията
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    14.08.2022
  • Сподели:

Официални представители на САЩ и Китай обсъждат среща лице в лице между Джо Байдън и Си Дзинпин на фона на значителна ескалация на търканията около Тайван.
Кърт Кембъл, координаторът по въпросите на Индо-тихоокеанския регион в Съвета за национална сигурност на Байдън, потвърди, че двамата лидери са повдигнали възможността за лична среща, когато са разговаряли за последен път по телефона в края на юли и са се съгласили техните екипи да уточняват спецификата.
Кембъл каза, че няма нови подробности за обявяване, но се очаква двамата лидери да участват в срещата на Г-20 през ноември в Бали.
Военните учения, които Китай провежда в Тайванския пролив, засега са прекратени, но Кембъл каза пред репортери: „Те са част от засилена кампания за натиск срещу Тайван, която не е приключила и очакваме да продължи да се развива през следващите седмици и месеци. Целта на тази кампания е ясна: да се сплаши Тайван и да се подкопае неговата устойчивост, а предполагаемото възмущение на Китай от посещението в Тайван на говорителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси е само претекст за промяна на статуквото в региона. САЩ ще продължат да гарантират свободата на корабоплаването в Тайванския проток и в региона".
„Няма да бъдем рефлексивни или коленичещи. Ще бъдем търпеливи и ефективни. Ще продължим да летим, плаваме и оперираме там, където международното право позволява, в съответствие с дългогодишния ни ангажимент за свобода на корабоплаването и това включва извършване на стандартни въздушни и морски транзити през Тайванския пролив през следващите няколко седмици", каза той.
Той не даде подробности кога ще се осъществят транзитните транзити, нито потвърди съобщенията, че САЩ са избрали да не плават със самолетоносач през пролива на основание, че това би било твърде провокативно.
Той обаче потвърди, че Байдън е наредил на самолетоносача USS Ronald Reagan да остане в региона.

Станете почитател на Класа