Global Times: Европа е жертва на украинския конфликт заради САЩ

Global Times: Европа е жертва на украинския конфликт заради САЩ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.08.2022
  • Сподели:

Европа страда от последствията от украинската криза заради действията на САЩ, което може да доведе до влошаване на отношенията между Вашингтон и Брюксел, пише журналистът в статия за китайското издание Global Times.

 

«Европейските страни станаха жертви на конфликта в Украйна — те трябва да се справят с енергийна криза и рязкото покачване на цените. Освен това икономиките на ключовите европейски държави навлизат във фаза на рецесия, което може да провокира политическа и социална нестабилност“, пише авторът.

В резултат на това Европа започна да се съмнява в изявленията на САЩ за така наречената заплаха за Запада от страна на Русия и Китай. В подкрепа на думите си авторът цитира изказването на Шуо Уанг, професор от факултета по международни отношения в Пекинския университет за чуждестранни изследвания. Той е убеден, че европейските страни няма да пожертват собствените си интереси само за да запазят системата на алианс с Вашингтон.

Авторът подчертава, че за Европа Русия е съсед, който не може да бъде пренебрегнат, а Китай е най-важният пазар.

«В тази ситуация американската пропаганда за китайските и руските заплахи едва ли може да бъде успешна. Колкото повече Вашингтон гледа на Москва и Пекин като на врагове, толкова по-трудно му е да обедини съюзниците около себе си», констатира той.

След началото на руската спецоперация за демилитаризация и денацификация на Украйна, Западът засили санкционния натиск върху Москва. Много страни обявиха замразяване на руските активи, призивите за отказ от енергийни ресурси от Русия станаха все по-шумни. Тези мерки се оказаха проблемни за Европа и САЩ, провокирайки повишаване на цените на храните и горивата.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа